Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smutný den pro Francii: Svědci ohnivého pekla v Notre-Damu popsali hrůzný zážitek

Aktualizováno -
15. dubna 2019
22:34
Autor: shp - 
15. dubna 2019
21:15

Hukot ohně, šeptání svědků a cvakání fotoaparátů. Požár pařížské dominanty katedrály Notre-Dame uvrhl všechny místní i návštěvníky do zděšeného ticha. Tito lidé viděli zkázu proslulé katedrály Notre-Dame na vlastní oči. S hrůzou sledovali, jak historickou stavbu olizují plameny a jak se její části postupně řítí k zemi. Toto jsou svědectví lidí, kteří zažili jeden z nejhorších dnů Francie na vlastní kůži.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech.  - Reuters
Video se připravuje ...

Bylo krátce před sedmou hodinou večer. Nad Paříží začal stoupat hustý dým. Když obyvatelé francouzské metropole i turisté zjistili, odkud pochází, zděsili se. Plameny pohltily legendární Notre-Dame.

Okolí bylo včas vyklizeno

Oheň se rychle šířil, v Paříži fouká vítr. Hasiči jsou na místě, okolí je kompletně vyklizené. Zasahujícím jednotkám se daří dostat požár pod kontrolu,“ řekl Blesk.cz vědec Pavel Müller, který žije v Paříži. Jenže pak se začaly části budovy řítit k zemi.

Jsem právě ve Francii a kamarád mi říká, že historická budova Notre-Dame hoří. V tu chvíli jsem se podíval z okna a viděl plameny. Toto je smutný den pro Francii,“ napsal jeden z turistů na twitteru.

Sledovali jsme vše v tichém šoku,“ řekl CNN turista James, který byl se svou rodinou na návštěvě v Notre-Damu. Jemu, manželce i dětem se podařilo dostat včas do bezpečí. Pro všechny to ale byl děsivý zážitek.

Děsivá podívaná pro místní i turisty

Kouř fouká přes jižní část města směrem k Eiffelově věži. Není cítit, ale je určitě ve vzduchu a nevypadá to, že by z katedrály polevoval. Jak si dokážete představit, shlukla se tu spousta místních i turistů, kteří vše sledují,“ řekla Telegraphu studentka Anne-Sophie Faivreová (21).

Zellator ( 16. dubna 2019 15:17 )

To taky nahoda nebyla...ješte to neuhasili a už pařižska prokuratura védela, že je to nehoda...to je rychle vyšetřovani...nikdy nepriznaji co se stalo...ztraceny narod, ktery si neobhajil svoji kulturu...

referent.ka ( 16. dubna 2019 14:32 )

...proč se mi nechce věřit, že v předvečer největších křesťanských svátků hoří jedna z největších křesťanských katedrál náhodou, neopatrností nějakého dělníka?...chce se mi brečet...

vihor ( 16. dubna 2019 06:57 )

Začaly tradiční muslimské oslavy Velikonoc Nějak tu multikulturu původní Francouzi asi nedomysleli...

mbmb ( 16. dubna 2019 06:54 )

V roce 92 zhorel palac anglicke kralovne,byl to remeslnik zapomnel vypnout pajku.!11.zari dvojcata to byla velka vec a mlcelo se -byla by valka A nyni se opet nedozvime pravdu , Merklova se chytne v pruvodu jako u redakce ,Nice nevinni lide skoncili pod nakladakem a NIC -bud se jedna o Psycho, narkomana a tim je v ok???!!!

jarekshark ( 16. dubna 2019 04:25 )

Tmavej z bradou

Zobrazit celou diskusi