„Radomil Uhlíř dneska umřel. Měl jsem ho hodně rád!" napsal na svůj facebookový profil Lábus. Reakce na hercův náhlý odchod na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Byl to náš nedostižný vzor, z nás ze všech asi vůbec nejautentičtější," vzpomíná na kolegu stejně starý herec Tomáš Hanák (62), který si s Uhlířem zahrál ve filmu Mazaný Filip nebo vystupoval ve stand up show Na Stojáka. 

„Zemřel Radomil Uhlíř, tvůrce zenových vtipů a traktorista z Pražské pětky. Hrál nám v Pupendu, žák dr. Ivana Vyskočila. Po roce jeho abstinovaní, jsem se ho zeptal, jak funguje bez chlastu. Čekal jsem něco povzbudivějšího, než jeho nezaměnitelné: Ale to víš, nepobavíš se..." napsal na sociální síti twitter režisér Jan Hřebejk (51).

„V zimě jsme s ním ještě točili v kostele mši, kde se postava Evy Holubové modlí za svého nemocného muže čili Bolka Polívku. V létě máme naplánováno točit pohřeb Polívka hrdiny. A na hřbitově měl Uhlíř coby kněz hrob vysvětit a pronést onu větu Člověče, pomni, prach jseš a v prach se obrátíš," vzpomíná pro idnes.cz na svého oblíbence režisér Tomáš Vorel (61).

S tím natáčel film Cesta domů, závěrečný díl trilogie Cest, kde hrál katolického kněze.  „Radomil Uhlíř hrál ve všech mých filmech, ale málokdo ví, že to byl hlavně zpěvák, textař, básník. A že napsal hromadu úžasných povídek a básní, které nikdo nikdy nevydal. Tak teď by se to slušelo," dodal režisér.

„Zemřel Radomil Uhlíř, pár dní po svých 62. narozeninách. Znala jsem ho, protože občas s tátou a Jardou hrával Vizitu. Můj táta o něm říkával: "Radomil je vzácné koření, se kterým se musí šetřit." Jeho smysl pro humor mě často odboural. Vzpomínám, jak jako náctiletá zírám v backstagi na jeho vyhřezlou pupeční kýlu. Radomil mě potměšile pozoruje a povídá: "Holčičko, neboj se a pojď si šáhnout, to je kouzelné tlačítko, když ho zmáčkneš, vyletíš do vesmíru." Radomile, přeju Ti šťastnou cestu a věřím, že kamkoli si odletěl, svůj humor máš všude s sebou," vzpomíná na Uhlíře dcera psychologa a herce Petra Knotka, Andrea Knotková. Petr Knotek byl jeho hereckým kolegou z divadla Vizita.

„Dámy a pánové, velesmutnou zprávu přináším Vám: Dnes v noci zemřel Radomil Uhlíř, můj kamarád od roku 1978, herec, básník, malíř, spisovatel, piják a škodič, ale především člověk, který rozdával stále dobrou náladu a smích a kterého jsem měl kromobyčejně rád. Tak jsem to ořval," objevilo se na sociální síti hudebního vydavatelství Black Point Music. 

„Na druhý břeh dnes odešel Radomil Uhlíř, všestranný umělec, srandista a dobrý člověk. Bylo mu 62 let. Čest jeho památce...," vzdává hold Uhlířovi aktivista a politik Stanislav Penc (49).

VIDEO: Prostor X: Rozhovor s Janem Hřebejkem

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Janem Hřebejkem Prostor X

Fotogalerie
18 fotografií