Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman si „proklepl“ u sklenky budoucí ministry. Havlíček: „Příjemná diskuze“

Aktualizováno -
15. dubna 2019
17:14
Autor: ČTK - 
15. dubna 2019
12:11

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech jednal s kandidátem na ministra dopravy Vladimírem Kremlíkem , poté přijal rovněž kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru potvrdil, že Zeman oba kandidáty jmenuje do funkcí - po návratu ze své cesty do Číny 30. dubna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi navrhl změny v čele dvou ministerstev minulý týden. Havlíček nahradí Martu Novákovou, z dopravy odejde Dan Ťok (oba za ANO) a jeho funkci zastane Kremlík. Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na přání Babiše.

Havlíček nyní působí jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jako o novém ministrovi se o něm spekulovalo dlouho. Kremlík je na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) náměstkem.

Oba by do nových funkcí měli podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka být jmenováni 30. dubna - po návratu preizdenta Miloše Zemana z Číny.

Havlíček považuje za své hlavní priority podporu podnikání a dokončení restrukturalizace státních agentur. Chce se věnovat také snižování administrativy nebo podpoře exportu. V energetice je podle něj nepochybné, že peníze půjdou do jaderné energetiky.

„Podpora podnikatelů, slučování vládních agentur, energetická koncepce a změna komunikace na MPO. To byla hlavní témata příjemné a konstruktivní diskuse s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech,“ vzkázal Havlíček na Twitteru po návštěvě prezidenta. 

Fiala: Havlíček říká, co si Babiš přeje slyšet

Babišovu personální politiku dnes zkritizoval předseda ODS Petr Fiala. „Na ministerstvo dopravy posílá Andrej Babiš člověka, jehož názory nikdo nezná, na ministerstvo průmyslu a obchodu zase člověka, který už léta říká to, co si premiér přeje slyšet,“ uvedl v tiskové zprávě. Oba ministři by podle ODS měli odpovědět na několik otázek.

Po Kremlíkovi chtějí občanští demokraté například zodpovědět, jak rozhodne o zpoplatnění nebo nezpoplatnění 900 kilometrů silnic 1. třídy, kdy bude zavedena elektronická dálniční známka, jak plánuje zrychlit přípravu staveb a kdy bude dokončena oprava dálnice D1. Na Havlíčka směřuje ODS otázky týkající se těžby lithia, výběru dodavatele nového jaderného bloku nebo snížení cen mobilních dat.

milan1959 ( 15. dubna 2019 16:00 )

ANO...Tuto zemi zničili postupně lidé, kteří přišli, jako Klaus z ruské kuchyně, Zeman z prognosťáku, Kellnera nikdo nezná (studoval v Rusku) a Bureš je trestně stíhaný stbák, podvodník, lhář a zloděj. Všichni pravděpodobně spolupracují s FSB (ruská tajná služba).

zkzkz ( 15. dubna 2019 15:52 )

Myslíš toho prvního?

turbina ( 15. dubna 2019 14:05 )

Lháře a burana Emana si zase brzy proklepne teta Zubatá.

prazanda11 ( 15. dubna 2019 12:26 )

Pane Zemane jste poslední záruka spravedlnosti a zdravého rozumu v ČR!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa