Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Sestry se vrací z hrobu pro spravedlnost, mistr temných detektivek chytá druhý dech

Sestry - Bernard Minier
Sestry - Bernard Minier  (Autor: XYZ)
Autor: všm - 
18. dubna 2019
13:51

S kriminalistou Martinem Servazem, kterého osud nemilosrdně táhne kamsi k branám pekel, se čeští čtenáři setkali již čtyřikrát. Nyní jim francouzský spisovatel Bernard Minier dopřává další schůzku, tentokrát jde o částečný exkurz do minulosti. Píše se totiž teprve rok 1993, Servazovi ještě ani neoschl inkoust na diplomu, když se účastní vyšetřování podivné vraždy. Oběťmi jsou dvě sestry oblečené v šatech k prvnímu svatému přijímání, scéna se podobá jedné z knih excentrického spisovatele Erika Langa. Stojí snad za masakrem on? Nebo je pravda jako obvykle o něco spletitější?

Temné detektivní příběhy plné zmaru, beznaděje a skvrn byly dlouhá léta doménou primárně severských autorů. Jejich monopol narušil v roce 2011 se svojí prvotinou „Mráz“ Bernard Minier, původně celní úředník.

Pochmurný příběh zasazený do sněhem zasypaných Pyrenejí, kde sídlí Wargnierův institut pro duševně choré vrahy, zaujal rychle čtenářskou veřejnost. Svůj podíl na tom měl i dobře prokreslený charakter hlavního hrdiny Servaze a jeho souputníka „Švýcara“ připomínajícího v mnohém Hannibala Lectera.

S přibývajícími díly ale začala série ztrácet trochu dech, naopak mezi řádky stále silněji prosakovaly nelogičnosti a překombinovanosti děje. Ač se těchto neduhů Minier zcela nevyvaroval ani v pátém pokračování, v porovnání s předchozím dílem „Noc“ jde o krok vpřed (nebo vzad) správným směrem. 

V úvodu příběhu se autor vrací do počátků Servazovy kariéry, kdy jako mladý policista dostává k řešení svůj první případ vraždy. Na břehu řeky najde veslař dvě mrtvá těla -  mladé sestry, které jsou ustrojeny v bílé, jako by snad mířily k prvnímu svatému příjímání. Téměř totožnou scénu přitom vykreslil v jedné ze svých knih i úspěšný spisovatel Erik Lang, jehož dívky až fanaticky uctívaly. I přes mnohé indicie se týmu nepovede případ dotáhnout do uspokojivého konce a ani odpovědět na otázku, zda to byl právě romanopisec, kdo dívky brutálně usmrtil. 

O 25 let později se dnes již zkušenému kriminalistovi Servazovi případ znovu nepříjemně připomene, když je zavolán k záhadnému úmrtí v domě Erika Langa. Dokáže tentokrát vyšetřování uzavřít?

To se čtenář dozví v závěru 432stránkové románu, který si strukturou kapitol i časovými skoky udržuje až do konce svižnost a napětí. Servazova osobního života se tentokrát příběh dotýká spíše lehce, ovšem o to působivěji a emocionálněji. Příznivce série přitom může těšit, že autor nenechává hlavního hrdinu ustrnout na místě, ale jemně ho směruje k dalšímu vývoji. Kriminalista tak i nadálé zůstává nejsilnějším prvkem Minierových vyprávění.


Bernard Minier

Sestry

nakladatelství XYZ, 2019

432 stran

Hodnocení: 88 %

Zobrazit celou diskusi