Peníze putují pro Středisko rané péče Brno, které bezplatně pomáhá rodinám se zdravotně postiženými dětmi. „Trasa dlouhá jeden kilometr byla bezbariérová a zvládl ji každý, i maminky s kočárky, nebo malé děti na odrážedlech. Každý, kdo dorazil do cíle, získal pamětní medaili,“ říká mluvčí střediska Irena Jelínková.

Video
Video se připravuje ...

Běžci v Brně podpořili zrakově postižené děti a zkoušeli si, jaké je to být slepý mm

Hmatové pexeso

Podporujeme nejmenší děti do sedmi let. Poradkyně jezdí přímo do rodin a ukazují rodičům, jak si s dětmi hrát, aby v rámci možností zlepšovali zrak. Stimulujeme zrak, aby se zachránilo, co se ještě dá. Rodinám zdarma půjčujeme i pomůcky pro trénink náhradních smyslů, například pro sluch, hmat,“ říká Jelínková.

Některé pomůcky bylo možné si vyzkoušet v neděli v rámci doprovodného programu půlmaratonu. Jednou z pomůcek je hmatové pexeso Jedná se vlastně o kolečka s různými povrchy. Lidé si nasadí na oči klapky a hledají dvojice. Kolečka jsou kupříkladu ze šmirglpapíru, plyše, či jutoviny,“ vysvětluje Jelínková.

Bojovník Fabiánek

Jedním z „klientů“ střediska je i šestiletý Fabiánek, který se narodil předčasně o 10 týdnů. Vážil jen něco přes kilo a půl, měl potíže s dýcháním a musel podstoupit několik transfuzí. V důsledku toho má zdravotní potíže, mimo jiné se zrakem. I když je Fabiánek dle slov svých rodičů velký bojovník, situace rodiny není jednoduchá. Velkou pomocí je, že poradkyně za nimi jezdí domů.