Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letadlo z Česka havarovalo u Everestu! Tři mrtví na nejnebezpečnějším letišti světa

Aktualizováno -
14. dubna 2019
19:11
Autor: ČTK, ital - 
14. dubna 2019
10:26

Na jediném nepálském letišti ležícím v himálajském pohoří poblíž nejvyšší hory světa Mount Everestu havarovalo v neděli letadlo, které pocházelo z Česka. Nehoda si vyžádala tři lidské životy. Podle agentury AP letadlo při startu narazilo do zaparkované helikoptéry. Informaci potvrdily i místní letecké úřady. Mezi mrtvými je pilot letadla a dva policisté, kteří stáli u vrtulníku.

V neděli ráno se chystal na nepálském letišti poblíž Mount Everestu vzlétnout letoun společnosti Summit Air, který mířil z města Lukla do nepálské metropole Káthmándú. V průběhu startu však narazil do vedle stojící helikoptéry aerolinek Manang Air. Podle zástupce leteckých úřadů dostalo letadlo na rozjezdové dráze smyk. Podle informací serveru Aviation24 se oba stroje po nárazu do sebe vzňaly.

Letoun i vrtulník vlastní soukromé aerolinky, které přepravují především turisty do odlehlých oblastí.

Letiště v Lukle, které se nachází v nadmořské výšce 2845 metrů nad mořem, je považováno za nejnebezpečnější leteckých přístav na světě, zejména kvůli krátké přistávací dráze a obtížnému přístupu. Létat z něj mohou pouze vrtulníky a malá letadla.

Stroj L-410 byl vyvinut ještě v době Československa a dodnes ho vyrábí závod Aircraft Industries v Kunovicích. Letoun je vybaven dvěma turbovrtulovými motory, pojme až 19 cestujících a je určen pro regionální dopravu.

1917 ( 11. srpna 2019 19:40 )

Pan Vihor je chytrý jak Rádio Jerevan. Letiště v Lukle znám a létají tam pouze speciálně pro toto letiště vyškoleni piloti a s letadly, jak to znám dvoumotorové turbovrtulové hornoplošníky podobné jako L410. V článku není ani zmínka o nějakém zablokování brzd, takže pane Vihore, běžte s těmi vašimi chymérami někam!!!!!

vihor ( 14. dubna 2019 11:57 )

Je to L-410. Pokud dostal smyk při rozjezdu, tak mu nejspíš zamrzla brzda. Brzdy by se v podmínkách námrazy vůbec neměly používat, pokud nejsou vyhřívané. Což asi v případě L-410 nejsou. Nejspíš při pojíždění zabrzdil, tím se brzdy zahřály, rozpustily nějaký led, který před rozjezdem zamrznul a zablokoval brzdu. L-410 do podmínek v Nepálu příliš vhodná není, ale je to asi nejlevnější řešení, proto tam s tím létají.

jakarte ( 14. dubna 2019 11:41 )

To tzv. mensi letaglo vypada jak L-410 Turbolet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání