„Chci hrozně moc poděkovat vám všem, kteří jste mi vyjádřili podporu. Jsem hrozně rád, že ta energie, kterou jste do toho dali, i moji přátelé a rodina, která mi hrozně moc pomáhala, že to nepřišlo nazmar,“ okomentoval na sjezdu STAN své vítězství Smoljak. Následně předal mikrofon i Zdeňku Svěrákovi, který ho podporoval, a stál s ním tak na jednom pódiu.  

„Jsem strašně rád, že nejstarší syn mého přítele a celoživotního spolupracovníka se stal senátorem. Dal bych za něj ruku do ohně. Já ho znám od doby, kdy se narodil. Doufám, že i on přispěje k tomu, aby se zvrátilo to kyvadlo od populismu k inteligentní, moudré demokracii,“ reagoval na zvolení Smoljaka Svěrák, za což sklidil potlesk. 

Šedesátiletý Smojlak nahradí v Senátu Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která koncem ledna rezignovala na mandát ze zdravotních důvodů. Senátorem bude Smojlak do října příštího roku, kdy by vypršelo řádné funkční období Baudyšové.

O křeslo senátora za Prahu 9 se v prvním kole ucházela desítka kandidátů. Čtyři z nich, včetně Smoljaka, byli bez politické příslušnosti. Jarolím postoupil do druhého kola se ziskem 24,25 procenta hlasů. Pro Smoljaka hlasovalo před týdnem 23,53 procenta voličů. Volební účast v prvním kole byla 18,48 procenta voličů.

Před týdnem dělilo Jarolíma a Smoljaka pouze 137 hlasů. Druhé kolo přineslo jednoznačnější výsledek, rozdíl mezi kandidáty byl 2259 hlasů.

Doplňovací volby v Praze 9 celkové složení horní komory příliš neovlivnily. Rozhodly ale o tom, že se nejpočetnější frakcí v Senátu stanou Starostové, jejichž klub měl stejně jako ODS po loňských senátních volbách shodně 18 členů. Smoljakovým vítězstvím se ale dosud vyrovnaný poměr sil vychýlil ve prospěch Starostů.

Volební obvod Praha 9 zahrnuje vedle Prahy 9 bez Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic také Prahu 14, Prahu 19, Prahu 20, Prahu 21, Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř.

Kdo je nový senátor?

David Smoljak je scenárista a publicista, od loňského roku radní městské části Praha - Vinoř. Je synem režiséra, herce a scenáristy Ladislava Smoljaka, který zemřel v roce 2010. V předvolební kampani jeho nejstaršího syna podpořil i druhý ze zakladatelů známého Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

Narodil se v Praze. Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU, poté pracoval v televizi, po roce 1990 působil jako novinář, mimo jiné v týdeníku Reflex.

Aktivně se do politiky zapojil v roce 2010, kdy kandidoval v komunálních volbách ve Vinoři, do zastupitelstva se ale dostal až o čtyři roky později. Loni se stal radním pro územní rozvoj a životní prostředí. Za STAN se na podzim 2017 neúspěšně ucházel také o poslanecký mandát, loni neuspěl v komunálních volbách v Praze.

S mladším bratrem Filipem vede spor o dědická práva na hry, které napsali jeho otec Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Fotogalerie
17 fotografií