Vymyšlené to měl mistr báječně. „Trubky nechával mistr logistiky nakládat do vagonů, vlaky je vozily do záložního skladu fabriky v Kladně. Pak je měl prodávat prostřednictvím jiných firem zpět do Ostravy,“ řekl žalobce Martin Pavelka.

Tak to fungovalo celé měsíce i díky Alexeji S. (39), vedoucímu skladu v Kladně, kde nechal Zdeněk své nakradené trubky schovávat. „Říkal, že je to materiál přebytečný, že ho potřebuje uložit někde bokem, a tak jsem ho uskladnil,“ přiznal se Alexej. Ve finále skladem prošlo 125 tun trubek!

Případ udal jeden z party

Materiál přes sklad a další firmy putoval dál. Byl to právě Alexej, v němž se hnulo svědomí, a vše oznámil. Následný audit zlodějny potvrdil. Na lavici obžalovaných sedí i Věroslav Š. (64) se synem Petrem Š. (41). Ti kradený materiál zpeněžovali. „My jen nakupovali, nikdy jsme netušili, že jde o kradené trubky,“ dušoval se Věroslav Š.

Třem obžalovaným hrozí za rozsáhlé krádeže až 8 let vězení. Působit totiž měli jako organizovaná skupina. Čtvrtému Petru Š. hrozí 5 let za to, že měl výnosy z trestné činnosti legalizovat.

ArcelorMittal, ten přičinlivého mistra vyhodil, a podnikl prý taková opatření, aby se nic podobného v budoucnu nemohlo již nikdy opakovat. Nakradené zboží vyčíslili na necelé tři miliony. Šlo údajně o trubky druhé jakosti.