Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do boje o Trumpův post vyrazil i tenhle „mladíček“. Má podporu přeživších masakru

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
11. dubna 2019
16:50

Do boje o křeslo prezidenta Spojených států se za demokraty zapojí také kongresman Eric Swalwell (38). Během své kampaně se chce zaměřit hlavně na zpřísnění kontroly zbraní. Kandidaturu oznámil v satirické talk show komika Stephena Colberta. První mítink se svými zastánci zorganizoval nedaleko floridského města Parkland, kde loni při střeleckém masakru ve škole zemřelo 17 lidí. Podporu mu vyjádřil například otec jedné z obětí či přeživší útoku, napsal deník The Guardian.

Swalwell se tak zařadil mezi více než desítku kandidujících demokratů, z nichž patří mezi ty vůbec nejmladší, spodní věková hranice je 35 let. Jeho šance podle politologů zatím nejsou nijak vysoké. Do prezidentského klání se rozhodl vstoupit hlavně kvůli finanční nedostupnosti vysokoškolského studia pro mnohé Američany a dlouhodobě neřešenému problému násilí páchaného střelnými zbraněmi.

Podpora aktivistů

„Nic z toho se nezmění, dokud nebudeme mít vůdce, který je ochoten tato témata vzít pořádně do ruky a nabídnout výrazná řešení,“ řekl v předtočeném klipu ke Colbertově pořadu Swalwell. Bannery, které si na první mítink donesli jeho fanoušci, mimo jiné hlásaly slogany jako „V Parkladnu se zrodila naděje“.

Podporu mladému kandidátovi vyjádřili prominentní aktivisté z Parklandu: osmnáctiletý Cameron Kasky a Fred Guttenberg. Kasky je přeživší loňského střeleckého masakru na tamní střední škole. Výrazně se zapojil do protestů proti násilí páchanému střelnými zbraněmi. Proslavila ho slova: „Moje generace tohle nebude snášet!“

Prezidentský kandidát, americký kongresman Eric Swalwell s malou dcerou v Kongresu. Prezidentský kandidát, americký kongresman Eric Swalwell s malou dcerou v Kongresu. | Reuters

Prosazuje znatelné zpřísnění zákona na kontrolu zbraní

Guttenberg při loňské střelbě ztratil dceru Jaime (†14). „Před rokem v Parklandu zemřela naděje. Nicméně díky síle a neskutečné odvaze našich dětí se tady i znovu zrodila,“ prohlásil Swalwell. „Inspirovali jste celý národ,“ obrátil se ke svým podporovatelům, mezi kterými je nespočet aktivistů za zpřísnění kontroly zbraní.

Sám Swalwell od loňského roku prosazuje zákon, který by nejen zakazoval prodej poloautomatických střelných zbraní, ale nařizoval by také výkup zhruba 15 milionů takových zbraní, které jsou v oběhu. Zároveň by nové nařízení umožňovalo soudně stíhat Američany, kteří se jich odmítají vzdát. „Australané to udělali a Novozélaďané jen před několika týdny také,“ dodal Swalwell.

Demokratičtí kandidáti

Mezi další jména, která již ohlásila kandidaturu, patří senátoři Bernie Sanders, Kamala Harrisová, Elizabeth Warrenová, Cory Booker, Pete Buttigieg, Tulsi Gabbardová či Amy Klobucharová nebo bývalý kongresman Beto O´Rourke, při čemž Buttigieg a Gabbardová (oba 37) jsou nejmladší kandidáti.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi