Na podezřelého ještě nebyla ani uvalena vazba ani není stíhán. „Zatím nebylo zahájeno trestní stíhání. Muž je v péči lékařů, lékaři rozhodují o jeho příčetnosti,“ řekl Alexandr Dadam, dozorový státní zástupce z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Muž podstupuje medikaci a mohu ujistit, že aktuálně nehrozí, z jeho strany podobné jednání. Mohu potvrdit, že šlo o neorganizovaný čin jednotlivce,“ dodal Dadam.

Seděl v hospodě

Znalci musí posoudit, zda zadržený muž není duševně nemocný nebo zda v době spáchání činu nebyl nepříčetný. V případě stíhání by mu mohlo hrozit až 8 let vězení za obecné ohrožení.

Podezřelý muž odpálil výbušné zařízení v úterý podvečer. V té době již byla radnice uzavřena a nikdo v ní nebyl. Poničil interiér úřadu a rozbil řadu oken, nikoho naštěstí ale nezranil. Byl zadržen krátce po útoku. Policie ozbrojená samopaly si pro něj došla do jedné z rýmařovských restaurací poblíž autobusového nádraží.

Úřad už funguje

Budovu odshora až dolů ve čtvrtek prohlédli statik s revizním technikem. „Konstatovali, že nedošlo k porušení jak stavby, tak rozvodů plynu a elektřiny,“ uvedl starosta Luděk Šimko a dodal: „V pátek jsme otevřeli.“

Spoušť po explozi si prhlédla také likvidátorka škod. „Ano, byla zde také, nicméně, zatím nemám ani předběžné odhady. Sám zatím nedokážů říct, jaké škody byly způsobeny,“ dodal Luděk Šimko.

Motiv útoku není jasný. Lidé v obci spekulují, že by za ním mohl být dlouhodobý spor dvou rodin o kousek pozemku. Podezřelý muž prý hodně holdoval alkoholu, a dokonce měl brát drogy.

VIDEO: Výbuch v rodinném domku.