Rod chce zpátky majetek a pozemky, které nyní patří státu. Navrácení se domáhá soudní cestou. Žaloby se týkají i dalších staveb na jihu Moravy. Informaci přinesl Brněnský deník Rovnost, jehož redaktoři ve Vídni mluvili se synem panujícího knížete Hanse Adama II., princem Constantinem z Lichtenštejnu.

Princ Constantin věří, že se rod soudním tahanicím vyhne. „Stále doufáme, že nejlepším řešením bude mimosoudní dohoda, která vytvoří stav výhodný pro všechny zúčastněné,“ sdělil redaktorům Rovnosti.

Constantin se vyjádřil i k případnému zpoplatnění vstupu do lednického zámeckého parku. „Soukromý vlastník musí přihlížet k tomu, kolik správa památek stojí, nemá ale požadovat tak vysoké vstupné, aby návštěvníky odrazovalo,“ prohlásil princ.

Chtějí řešit kůrovce i sucho

Do vyřešení sporu rodina neplánuje v České republice významnější investice. Pokud uspěje, tvrdí, že bude majetek rozvíjet. „Máme připravené konkrétní projekty. Jedna z našich společností se věnuje lesnictví a může přispět k řešení problémů se suchem či kůrovcovou kalamitou,“ upřesnil Constantin.

Památkáři připustili, že spor se dotkne i oprav památek. „Ustoupili jsme od zamýšlené investice do obnovy infrastruktury v parku lednického zámku za víc než dvě stě milionů,“ zmínila nedávno mluvčí Státního památkového ústavu Jana Hartmanová. Nemovitostí, které patří krajům, obcím nebo soukromníkům, se spor netýká.

Lichtenštejnové přišli o majetek na základě Benešových dekretů. Čeští úředníci tvrdí, že se kníže František Josef II. prohlásil za Němce. Rod to odmítá. O navrácení majetku požádal loni v prosinci.

VIDEO: Hrad Buchlov a zámek Buchlovice.