Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) by rekonstrukční práce na kobkách měly být hotovy během května a června. Ještě před jejich dokončením vyhlásil magistrát výběrové řízení na jejich provozovatele. „Důležité je najít tenkou rovnováhu mezi provozem podniků, které by zde měly být, a místními obyvateli,“ prozradil na setkání s novináři Chabr. Podle něho je reálné, že by první podniky mohly začít fungovat už během letošního léta.

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte dovnitř rekonstruovaných kobek na Rašínově nábřeží. V létě by zde měly vznikat první originální podniky. David Zima

Náplavky ožijí kulturou i dobrotami

Dle kurátora Pražských náplavek Jiřího Sulženka bude při výběrovém řízení nutné vyvážit rovnováhu mezi kvalitou nabídky, originalitou a ekologičností. „Chceme, aby zde vznikly originální podniky jednak se vztahem ke zdejším náplavkám, zároveň také s respektem ke strategii hlavního města, které hodlá náplavky kultivovat,“ prozradil Blesk.cz Sulženko. „Záměrem je, aby zde vzniklo něco originálního, a ne to, co člověk potkává v každém druhém obchodním domě.

Celkem se na obou březích rekonstruuje 19 kobek. 5 z nich pak bude určených na veřejné toalety, které budou zpřístupňovány bezplatně. „Toalety by měly být zadarmo s ohledem na počet lidí, kteří náplavkami denně proudí,“ uvedl Sulženko. Architekt Petr Janda, který má na starosti rekonstrukci kobek, k tomu dodává: „Bezplatné zpřístupnění veřejných toalet je tak, aby se zamezilo parazitním jevům, kdy se močí tam, kde se nemá.“ Výběrové řízení se týká prozatím jen dohromady sedmi kobek na obou březích Vltavy.

Světový unikát

Některé z nich bude zdobit doslova unikátní vstupní prostor. Tvořen bude kulatým až elipsovitým oknem o rozměrech přesahujících pět metrů v průměru a tloušťce zhruba šest až sedm centimetrů, což koresponduje s rozměry skel mořských akvárií. Skleněné výplně byly do Čech přepraveny z Thajska, jak prozradil Petr Janda. „Bude se jednat o největší kruhová otvíravá okna na světě. Každé navíc bude mít jinou výšku, aby korespondovalo s výškou dané kobky. Vzájemně se totiž kobky liší,“ prozradil architekt.

Video
Video se připravuje ...

Opravy kobek by měly skončit v květnu a červnu letošního roku. Eva Fornálová

Magistrát v rámci výběrového řízení hledá nyní především provozovatele buď gastronomických podniků (kaváren), galerií nebo ateliérů. Plánem je zřídit zde pěší promenádu. „Je tudy vedena provizorní cyklotrasa, ta by ovšem měla být koncipovaná tak, že přednost má chodec. Navíc by se po nezbytných úpravách měla přemístit na úroveň silnice,“ uvedl Janda. Celkem do rekonstrukcí všech 19 kobek na obou stranách břehů Vltavy bylo investováno 90 milionů korun.

Fotogalerie
84 fotografií