Ne každému se poštěstí sledovat den po dni cyklus nedlouhého motýlího života. Právě to je velikým benefitem letos již sedmnácté výstavy tropických motýlů. K vidění jich od kukel až po dospělé jedince bude podle ředitele Botanické zahrady Praha Bohumila Černého přes 5000! Většina z nich se zpravidla dožívá týdne, někteří dvou, jiní až tří.

Jedná se o naší nejoblíbenější a nejmilejší výstavu,“ uvedl při jejím zahájení ředitel botanické zahrady. „Každoročně si ji prohlédne několik desítek tisíc zájemců, zejména dětí. I tentokrát během celé výstavy budou do skleníku přilétat zásilky kukel z motýlí farmy ve Velké Británii.“ Každý týden tak do botanické zahrady zavítají i nové druhy, takže je velmi pravděpodobné, že skladba motýlů z počátků výstavy bude diametrálně odlišná ode dnů, kdy se bude blížit konci.

Přelétaví neposedové

Kurátorka výstavy Eva Smržová prozradila, že usiluje o to, aby každý ročník výstavy byl jiný než ten předešlý. „Každým rokem se výstavu snažíme zpestřit nějakým nosným tématem, tím letošním jsou tzv. tažní neboli stěhovaví motýli,“ uvedla. Ti se vesměs chovají podobně jako stěhovaví ptáci. S ohledem na svůj krátký život však migrovat stihnou jen jednou. Při tom dokážou uletět i tisíce kilometrů. Do Prahy z farmy z anglického Stratfordu zavítaly kukly těch, kteří normálně žijí v tropické Americe nebo v Africe i jinde. Část z nich dokonce migruje i do České republiky.

Video
Video se připravuje ...

Výstavu exotických motýlů si ve skleníku Fata Morgana můžete prohlédnout od dubna do 26. května. David Zima

„Když kukly obdržíme, nalepíme je na tyčky speciálním netoxickým lepidlem. Ty kukly totiž vždy bývají v přírodě přilepené k větvičce nebo k jinému pevnému podkladu. Vložíme je do vitríny, kde se pak z kukel vyklubou motýli. Ti pak odlétají a ve skleníku žijí určitou dobu. Potravu si hledají sami, ale samozřejmě jim to usnadňujeme. Ve skleníku jsou sice kvetoucí rostliny, ale potřebovali by jich víc, takže jim dáváme cukerný roztok a ovoce,“ prozradila Blesk.cz kurátorka.

Ovocem se rozumí především to, na které jsou motýli zvyklí ze své domoviny. S meruňkou, hruškou nebo rybízem by tu člověk jen tak nepochodil. „Nejraději mají poněkud přezrálé až zkažené banány, které už začínají být tekuté. Ale dostávají také pomeranče,“ upřesňuje kurátorka. Motýli se přitom orientují i pří výběru stravy především podle barev. Nejvíce je lákají žlutá a červená, nejméně podle Smržové modrá barva.

Největší a věčně hladový

Co nejzajímavějšího lze na výstavě letos spatřit? Výběr je takřka nepřeberný. Každá kukla i každý motýl je podle Smržové originál. Například ale martináč Atlas veliký je unikátní hned ve dvou směrech. Nejenže má největší plochu křídel, která dosahuje až 30 centimetrů, ale také nemá vyvinuté trávicí ústrojí. „Oni vlastně v dospělosti nejedí. Tím pádem se jen spáří, samičky nakladou vajíčka a motýl umře,“ shrnuje dospělý život martináče kurátorka.

Atlas velký je motýlem s největší plochou křídel. Rozměrově může dosáhnout až 30 centimetrů.
Autor: Karel Kopáč

Nejkrásnější „narkoman“

Ještě unikátnějším druhem, který je možné na výstavě spatřit, je babočka Agrias amydon, která běžně žije v tropické Americe. Pozornost poutá jak svým zbarvením křídel, díky kterému bývá označována za jednoho z nejkrásnějších motýlů, tak způsobem obživy.

Babočka Agrias amydon je nejunikátnějším motýlem, kterého lze na výstavě spatřit. V Evropě je možno jej vidět pouze nyní v Praze, v Anglii a v Německu.
Autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy - archiv

„Jsou chovatelsky velmi vyhledávané. Jejich kukly se málokde seženou,“ upozorňuje kurátorka. V Evropě je nyní Botanická zahrada jedním ze tří míst, kde lze tyto motýly spatřit. Coby housenka je až velice náruživým vyhledávačem listů kokainovníku pravého, z jehož listů se získává kokain.

Nechat sednout ale nesahat

Motýly bude možné spatřit prakticky všude – v zeleném porostu, na keřích, na speciálních krmítkách, na zábradlí, na zemi, a ano – i na vás si mohou sednout. Za předpokladu, že si vezmete pestrobarevné oblečení. Bát se ale nemusíte, jsou neškodní. Pořadatelé výstavy nicméně s ohledem na zdraví motýlů varují, aby na ně lidé nesahali. Dotykem by totiž došlo k setření mikroskopických šupinek z jejich křídel, kvůli čemuž by mohly ztratit schopnost létat, a následně by zemřeli.

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy - Skleník Fata Morgana, Trojská 196, Praha-Troja
Kdy: Úterý až neděle (včetně velikonočních i státních svátků) od 9 do 19 hodin
Vstupné Fata Morgana + venkovní expozice: Základní 150,- Kč, snížené 75,- Kč.

Fotogalerie
67 fotografií