Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovi z vysmátého selfie zůstal jen Brabec. „Je to jízda na tygrovi,“ ví ministr

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    9. 4. 2019
    19:55

    Společně slibovali lepší Česko. Jenže jejich parta pohromadě dlouho nevydržela. Posledním mohykánem z ministerského selfie Andreje Babiše (ANO), které vzniklo ještě v době koaliční vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), je Richard Brabec (ANO). Ministr životního prostředí to táhne s Babišem už ve třetí vládě a pro Blesk Zprávy to přirovnal k jízdě na tygrovi. Podobnou výdrž měl ještě ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který ovšem oznámil v pondělí svůj definitivní odchod. Připomeňme si, na koho šéf hnutí ANO před pár lety sázel a kdo jej z různých důvodů už opustil.

  • 1.Pelikán přijel na kole

    Robert Pelikán (ANO) na sebe upozornil nejdřív kolem. Právě to při nástupu do vlády zvolil jako svůj dopravní prostředek, na kterém jezdil například i do Strakovy akademie. Pár metrů za ním jezdila, také na kole, jeho ochranka. V úřadu prosazoval také několik let zavedení elektronických náramků pro domácí vězně – na vlastní kůži si ho také vyzkoušel.

    Ve vládě Bohuslava Sobotky se ocitl jako náhradník. Z náměstskovské pozice vystřídal v čele resortu současnou poslankyni Helenu Válkovou (ANO). Andrej Babiš si nechal svého někdejšího ředitele právní sekce z ministerstva financí také ve své první vládě, která vládla od prosince 2017 až do června 2018 bez důvěry.

    Video  „Je to facka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
    Video se připravuje ...

    Za dobu svého působení vedl Pelikán například spor s prezidentem Milošem Zemanem kvůli vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina z českého vězení do Spojených států. I kvůli tomu v dubnu 2018 oznámil, že ve vysoké politice skončí. A to jak na ministerstvu, tak v Poslanecké sněmovně.

    „Řeknu to takhle: Nedám prezidentovi možnost, aby mě nejmenoval do nové vlády,“ uvedl tehdy Pelikán. Krátce předtím oznámil, že to ve vysoké politice balí.

    Ústavní soud nakonec v úterý 9. dubna rozhodl, že bývalý ministr spravedlnosti Pelikán porušil při vydávání do USA Nikulinova práva. Nepočkal totiž na definitivní vyřešení jeho žádosti o azyl, včetně soudního přezkoumávání. K rozhodnutí soudu se Pelikán zatím vyjadřovat nechce.

    Mandátu poslance se Pelikán vzdal 19. června 2018 - údajně kvůli názorovým neshodám s některými kolegy z ANO. Řadovým členem hnutí ale zůstal dál. „Moje rozhodnutí souvisí s politickým a ideovým zaměřením hnutí ANO jako celku,“ prohlásil loni Pelikán. „Rozpory mezi tím, co si myslím, a tím, co si myslí většina mých kolegů v ANO, pro mě už nejsou přijatelné,“ dodal tehdy.

    Nyní se Pelikán věnuje opět advokacii. V těchto dnech například hledá do svého týmu posily. „Myslíte jinak? Hledám do týmu lidi, který jsou divný,“ napsal například minulý týden v pátek na svůj twitterový účet.

  • 2.Stropnický odletěl do Izraele

    Martin Stropnický (ANO) patřil k jedněm ze zakládajících členů hnutí a mezi prvními se objevil po boku Andreje Babiše v roce 2012 na billboardech. Babiš využil jeho známé tváře. Hned v roce 2013 se stal za ANO poslancem a v první Sobotkově vládě byl ministrem obrany.

    Ministrem se stal také v první Babišově vládě po volbách v roce 2017. Tentokrát ale vedl českou diplomacii. Do jejích služeb také později sám nastoupil. Na podzim 2018 se stal totiž českým velvyslancem v Izraeli, kvůli čemuž v říjnu 2018 rezignoval na post poslance a také místopředsedy hnutí ANO.

    Během svého působení ve vládě se léčil také s páteří, kvůli které svou misi do Izraele odložil. V těsném závěsu za ním přiletěl do Izraele se svou delegací prezident Miloš Zeman a nedávno v zemi doprovázel také svého bývalého politického šéfa, premiéra Andreje Babiše.

    Po nějakém čase za Stropnickým dorazila také jeho žena – herečka Veronika Žilková, která byla v minulém funkčním období za ANO komunální zastupitelkou v pražském Suchdole. Do Izraele s sebou vzala také labradora Pipa, který ale po pár dnech zemřel.

  • 3.Šlechtová zmizela i s Rambohafíkem

    Nikdy nebyla členkou žádné politické strany a nestranná zůstala dodnes. Ve vládě byla za hnutí ANO, za které také jako lídr kandidátky v Plzeňském kraji usilovala o post ve Sněmovně a stala se poslankyní.

    Má za sebou působení ve dvou kabinetech. Do vlády Bohuslava Sobotky nastoupila ale až v říjnu 2014. V křesle ministryně pro místní rozvoj nahradila Věru Jourovou (ANO), která odešla do Bruselu jako česká eurokomisařka. Mimo jiné například právě v Bruselu Šlechtová v letech 2001 až 2004 pracovala.

    Jako ministryně pro místní rozvoj bojovala Šlechtová například za nový zákon o pohřebnictví. Když projednávání tohoto zákona komunisté v lednu 2017 ve Sněmovně zhatili, Šlechtová doslova zuřila. „Je to podraz, jestli to neprojde, tak všichni umřeme a budeme v papírových rakvích,“ nadávala tehdy před novináři. Zákon prošel ve Sněmovně až o čtvrt roku později.

    Podruhé se Šlechtová stala ministryní v prosinci 2017. Resort pro místní rozvoj vyměnila v první vládě Andreje Babiše za ministerstvo obrany. Odmítla podepsat několik zakázek, které zdědila po svém předchůdci Martinu Stropnickém, proslula historkami o červeném tlačítku pro případný poplach.

    Do armády Šlechtová přivedla také svého psíka, kterému od té doby neřekne nikdo jinak než „Rambohafík“. Pověst mu ovšem pošramotila fotka z pomníku neznámého vojáka na pražském Vítkově, za kterou se Šlechtová později omluvila.

    Spor se Zemanem kvůli novičoku

    Jako bojovnice se projevila ale například také při sporu o údajnou výrobu látky novičok kvůli otravě dvojího agenta Sergeje Skripala v Británii. Zatímco prezident Miloš Zeman tvrdil, že se látka vyráběla a testovala i u nás, Šlechtová to odmítla.

    „Mohu říci veřejnou informaci, že závěrem jednání je usnesení, kde výbor konstatuje, že na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok,“ řekla Šlechtová loni v květnu po jednání zahraničního výboru ve Sněmovně. Tím skočilo její přátelství s Milošem Zemanem, který jí byl do té doby nakloněn.

    Ve druhé vládě Babiše už ale pro Šlechtovou místo nezbylo, v úřadu ji nahradil Lubomír Metnar (za ANO), který se přesunul na obranu z ministerstva vnitra. Šlechtová se stáhla do ústraní a je jen poslankyní. Spekulovalo se přitom, zda neodjede na některou z diplomatických misí. Letos se jí nepodařilo získat křeslo na kandidátce hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu.

    „Buď jsem naprosto blbá, anebo všichni okolo mě jen lžou. Asi jsem věnovala čtyři roky svého ministerského života něčemu, čemu jsem věřila a byla to jen přetvářka. … Politika je svinstvo. Hnus. Jsem ráda a nic, nic bych neudělala jinak,“ napsala poté mimo jiné na svůj facebook.

    Minimálně podruhé už Šlechtová nepřímo potvrdila svou homosexuální orientaci. „Takový ,svazácký' projev už jsme tady dlouho neslyšeli. Vzhledem k tomu, že tady bylo přirovnáno ponížení LGBT komunity k pedofilům a zoofilům, tak bych chtěla požádat paní poslankyni, aby si to v sálu parlamentu odpustila. Jednak jste urazila spoustu lidí této země, ale urazila jste i mě, protože já do té komunity patřím,“ reagovala letos v březnu na projev poslankyně SPD Moniky Jarošové při projednávání zákona o manželství i pro homosexuální partnery. 

  • 4.Brabec zmínil jízdu, která končí

    Richard Brabec je jeden z nejbližších spolupracovníků Andreje Babiše nejen ve vládě, ale také v hnutí ANO, kde zastává už několik let funkci místopředsedy. Je to jediný z pětice ministrů na snímku, kteří zatím s Babišem drží „basu“.

    Svou politickou kariéru ale začínal ještě jako student v Občanském fóru, které těsně po revoluci zakládal v Kladně. Poté vstoupil do ODS, ze které ale odešel po takzvaném sarajevském atentátu v roce 1997. Následně kandidoval za nově vzniklý subjekt Unie svobody - Demokratická unie.

    Hnutí ANO v roce 2011 dělal nejprve manažera, aby se v následujícím roce stal jeho členem. Před vstupem do vysoké politiky byl také ředitelem společnosti Lovochemie, která spadala do holdingu Agrofert Andreje Babiše.

    Ministrem životního prostředí už je přitom ve třetí vládě. Poprvé se úřadu ujal v roce 2014. Tehdy ho ale premiér Bohuslav Sobotka navrhoval jako Richarda Brabence – Brabenec se přitom jmenoval komunistický ministr zemědělství.

    „Brabec už mi zjevně na vládě nikdo nikdy neřekne, možná, když budu hodný, tak pan premiér. Takže jsem Brabenec, a dokonce jsem slyšel i o Ferdovi. Je to pořád lepší než Brouk Pytlík,“ okomentoval Sobotkův omyl v roce 2014 pro Blesk Zprávy Brabec. V květnu 2017, poté co nechal vyhodit Andreje Babiše z vlády, jmenoval Sobotka Brabce vicepremiérem.

    V roce 2017 se stal poslancem v Ústeckém kraji a křeslo ministra životního prostředí a místopředsedy vlády si udržel také v obou kabinetech premiéra Babiše. Tedy jak v první vládě bez důvěry, tak i v současné menšinové vládě ANO a ČSSD, která vznikla za podpory KSČM.

    „Líbilo by se vám, kdyby za vaším dítětem takto někdo přišel? Mně by se to tedy vůbec nelíbilo. Za sebe můžu říct, že kdyby to někdo udělal mému dítěti, tak to pak řeším nějak chlapsky, jestli mi rozumíte, protože toto je neuvěřitelné,“ bránil Brabec loni v listopadu Babiše. Učinil to poté, co novináři ze Seznam Zpráv natočili ve Švýcarsku skrytou kamerou v brýlích rozhovor s premiérovým starším synem. Ten si stěžoval, že byl údajně odvlečen na Krym.

    Aktuálně Brabec plní ministerské povinnosti podle informací Blesk Zpráv v Kolumbii. A jestli zmizí z fotky i on? „Tím se fakt nezabývám, to bych se musel zbláznit… ;-). Post ministra je jízda na tygru a každá jízda někdy končí. Dělám si svou práci a věřím, že to má smysl,“ řekl Blesk Zprávám Brabec.

     

petr12 ( 10. dubna 2019 12:23 )

taky díky Babišovi se dneska máme dobře smazal opozice tunelářu miliardy rozkradeného,zvedl ekonomiku,platy,duchody už jste zapoměli na politické zrudy ODS TOP KDU ted se k nim přidali piráti jak z nás dělali žebráky,ojebávali celé rodiny,duchodce a sami žrali ako prasce konta,nemovitosti,karibik,plné žlaby!!

qmurq ( 9. dubna 2019 21:53 )

https://forum24.cz/babicky-mi-pisou-aneb-cim-by-se-andrej-babis-jiste-nepochlubil/

hradnisamohonka ( 9. dubna 2019 21:44 )

Co si říká Monča když se k ní tahle tlama přiblíží ?

qmurq ( 9. dubna 2019 21:33 )

Maratrissa ( 9. dubna 2019 21:25 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa