Hana Šperková přijala naléhavý hovor a navigovala zachránce na místě. „Volala žena. Řekla jsem jí, aby zjistili, zda pán dýchá. Poté tlumočila dvěma pohotovým mužům mé pokyny, jak mají provádět oživování,“ popsala operátorka drama na dálku.

Po stlačování hrudníku začal pacient lapavě dýchat. „Všichni perfektně spolupracovali a nepřerušili resuscitaci až do příjezdu naší posádky,“ řekla Blesku žena, která na lince 155 za směnu přijme desítky hovorů.

Když na místo přijel tým zdravotníků, navázal na laické oživování. „Za pomoci defibrilátoru podal tři výboje a pokračoval v srdeční masáži. Záhy se podařilo pacientův krevní oběh obnovit, poté jej posádka záchranářů převezla na urgentní příjem do Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ shrnula mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Včasná laická i profesionální pomoc pacientovi zachránily život. Jeho stav je stabilizovaný, zůstává nadále v péči našich lékařů,“ sdělila Blesku mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Petra Veselá. 

Hana: Mám radost, skvělá spolupráce!

A s jakými pocity zamířila Hana Šperková po směně domů? „Jednak mám radost, že nejsme v práci zbyteční, a také je to jeden z příjemnějších hovorů, když  volající takto vzorně  spolupracují,“ usmívá se profesionálka, která na operačním středisku v Brně-Bohunicích pracuje po mateřské dovolené pátým rokem.

Ostatně není vyloučeno, že na záchranku dorazí Haně po víkendu poděkování. „Jedno mi přišlo před časem v podobném případě, taktéž po úspěšném oživení  jiného pána. Jeho manželka napsala, že pacient už je v pořádku doma a že moc děkuje.“  

Co radí odborníci

V podobné situaci, jako se odehrála v Brně, je potřeba co nejrychleji vytočit tísňovou linku 155. Člověka v bezvědomí je nutné otočit na záda a po záklonu hlavy zjistit, zda dýchá. Při masáži srdce je nutné stlačovat hrudník 6 centimetrů do hloubky 100x za minutu.

VIDEO: Ty to zvládneš - projekt, který učí, jak zvládnout první pomoc.

Video
Video se připravuje ...

Ty to zvládneš - projekt, který učí, jak zvládnout první pomoc Maminka.cz, Supermamy.cz/Youtube