Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do sporu o Lidový dům se vloží Ústavní soud. Bude ČSSD platit stamiliony?

9. dubna 2019
13:55

Ústavní soud (ÚS) chystá na příští úterý nález související se sporem mezi ČSSD a dědici zemřelého právníka Zdeňka Altnera. Vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti proti usnesení Nejvyššího soudu o odkladném účinku. Právě kvůli usnesení vydanému na popud ČSSD nemusela strana zatím platit téměř 338 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. ČTK to zjistila z přehledu jednání ÚS.

Usnesení o odkladném účinku je z 6. června 2016. Definitivní rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání sociálních demokratů od té doby nepadlo. Dlouho se čekalo na určení dědiců po zemřelém Altnerovi. Procesní nástupnictví už se podařilo vyjasnit. Meritorně věc dosud není vyřešená, řekl dnes ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Ředitel kanceláře předsedy Nejvyššího soudu Aleš Pavel v únoru uvedl, že rozhodnutí lze očekávat „nejdéle v řádu několika měsíců“.

Altner už v roce 2016 podal proti usnesení o odkladném účinku ústavní stížnost. Také ústavní soudci čekali na určení okruhu dědiců. Nyní jako stěžovatelé v řízení figurují právníkovi potomci Patrik a Veronika Altnerovi. Soudce Jan Filip svolal vyhlášení nálezu na 16. dubna. Nález by se měl podle anotace týkat problematiky práva na zákonného soudce.

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze 31. března 2016 za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD měla zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové sumy pak tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud návrhu vyhověl, ČSSD tak zatím platit nemusela. Bývalý advokát Altner zhruba půl roku po vyhlášení verdiktu městského soudu zemřel.

pako45000 ( 9. dubna 2019 14:35 )

Nevěřím že by soud ve věci p. ALTNERA ROZHODL NEZÁVISLE, TEDY SPRAVEDLIVĚ!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa