„Dá se ale předpokládat, že bude mnohem hlubší. Chtěli bychom se dostat někam ke 120 metrům,“ svěřil se Blesku Jan Flek ze spolku Myotis.

Propast se podle něj ukrývá v takzvaném závrtu u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi. Jeskyňáři na ni narazili, když čistili od černé skládky prohlubeň plnou skla, konzerv, železa a kostí. Leží na poli, které patřilo hokejovému reprezentantovi Františku Ševčíkovi.

Veřejnost se do nově objevené propasti ale nepodívá. „Je příliš úzká a členitá,“ vysvětlil Flek.

Čtyři týdny trpělivého kutání

Závrty jsou typické pro krasové oblasti, jedná se o propady v zemi. Vznikají tam, kde je vápencové podloží. V Moravském krasu nejsou neobvyklé, většinou jde ale třeba jen o metrový či několikametrový propad. Řada z nich je navíc zanesená hlínou nebo třeba i odpadky.

Jeskyňáři u Vilémovic měli štěstí. V hloubce zhruba tří metrů se jim podařilo odkrýt skalnatý jícen závrtu. „Bohužel, byl neprůlezný. Nastala proto obvyklá rutinní jeskyňářská práce,“ popsal Flek.

Šachtu nejprve zajistili výdřevou. Pak po čtyři týdny pokračovali v „rozpojování hornin“ nábojkami. V neprůlezné puklině se dostali do hloubky pěti metrů. V neděli přišel konečně kýžený průlom!

„Podařilo se nám proniknout do propasti asi 33 metrů hluboké,“ ohlásil objev Flek. Jeskyňáři podle něj v podzemí vidí dál, ale horninou se zatím nedá hlouběji prolézt. Speleologické práce proto budou pokračovat.

Dno srovnatelné s hloubkou Macochy?

Pokud se podaří jeskyňářům dosáhnout dna propasti, které předpokládají zhruba v hloubce kolem 120 metrů, dostali by se zřejmě až pod úroveň ponorné říčky Punkvy. Nová, zatím nepojmenovaná proláklina by pak byla srovnatelná s hloubkou Macochy. Nejznámější propast v České republice totiž měří 138 metrů.

Nejhlubší je však Hranická propast, jejíž zatím prozkoumané dno se skrývá 404 metrů pod povrchem. Je zároveň nejhlubší známou zatopenou jeskyní na světě.

VIDEO: Moravský kras vám učaruje.