Vlnu nevole vyvolala bronzová skulptura od sochaře Davida Moješčíka (44) už loni v říjnu. Houfně se začala podepisovat petice za odstranění nepodařeného díla z Husova sadu, za které město Ostrava autorovi vysázelo 600 tisíc korun!

A v pondělí tohle téma bylo na programu zasedání radních obvodu. Výsledek? Nechcete sochu slavné zpěvačky? Radnice Moravské Ostravy a Přívozu, centrálního městského obvodu, ji nabídne k prodeji! Má ale problém.

Nová smlouva

„Na základě současných smluv nesmíme se sochou ani hnout,“ řekl radní Lukáš Jansa (41, Piráti) pro oblast veřejného prostoru. „Autorskoprávní smlouva podepsaná předchozím vedením radnice s autorem Davidem Moješčíkem je postavená tak, že se sochou se nesmí jakkoli nakládat či ji přemisťovat,“ zdůvodnil Jansa.

Radnice teď usiluje o podpis nové smlouvy. „Máme slíbeno, že pan Moješčík ji podepíše a my sochu nabídneme k prodeji, a to do 30. září 2019. Pokud to nepůjde, budeme hledat vhodnější lokalitu, kam ji přemístit,“ dodal už nekonkrétně.

Radnice vnímá, že za potížemi se sochou je i to, že vznikla bez vypsání veřejné soutěže. „Bez nezávislých názorů odborníků už žádné takové dílo v ulicích Ostravy nevznikne,“ přislíbil Jakub Ivánek z projektu Ostravské sochy, který spolupracuje s radnicí.

Syn Věry Špinarové Adam Pavlík (43) rozhodnutí rady sice akceptuje, avšak kroutí hlavou nad kroky předchozího vedení radnice. „Je to naprosté diletantství, takhle si neohlídat smlouvu. Tak snad se za nos chytí alespoň pan Moješčík jakožto autor a novou smlouvu co nevidět podepíše,“ doufá hudebník.

Podobné potíže jako se sochou Věry Špinarové má radnice i se sochou Leoše Janáčka držícího lišku Bystroušku v náručí na Jiráskově náměstí. Také vznikla bez veřejné soutěže a také tady se laická veřejnost pozastavuje nad jeho podobou. „Vždyť tu lišku nedrží, ale škrtí!“ zní časté názory.

VIDEO: „Ten paskvil prostě musí pryč,“ říká syn Věry Špinarové.

Fotogalerie
48 fotografií