Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš prozradil klíč k výměně Ťoka ve vládě. A ministr chtěl odejít dřív

Autor: peb, ČTK - 
8. dubna 2019
18:50

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který v pondělí oznámil odchod z funkce, se podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nemá za co stydět. Odvedl podle něj „strašně“ práce včetně kroků proti korupci či transparentního výběru provozovatele mýtného systému. Jméno jeho nástupce a termín Ťokova odchodu odmítl premiér sdělit před jednáním s prezidentem, které je v plánu na středeční odpoledne. Bez komentáře nechal premiér i dotaz o možných dalších ministrech, kteří by mohli být vystřídáni.

Ťok novinářům před jednáním kabinetu řekl, že k rozhodnutí skončit ho dovedla únava z útoků mířených na něj. Babiš uvedl, že rozhodnutí akceptuje. „Nástupce nebudu komentovat. Platí, co jsem řekl, projednám to s prezidentem a uvidíme," uvedl. Později doplnil, že kdyby neměl náhradu, nepůjde za prezidentem. Prozradil pouze, že jeho kandidát není z řad hnutí ANO.

Ťokovi je podle Babiše třeba poděkovat, po 15 předchozích šéfech resortu dokázal snížit cenu silničních staveb, začít s výstavbou dálnic a transparentně vysoutěžit mýto. „Dali jsme resort do pořádku,“ uvedl Babiš. Poznamenal, že Ťoka chtěl odvolat pouze premiér koaliční vlády ČSSD, ANO a lidovců Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ťok odvedl dobrou práci, korupci v ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic) jsme vymítili, kilometr dálnice stojí půlku co dřív,“ vyjmenoval.

Premiér: Chce to manažera 

V souvislosti s Ťokovým nástupcem Babiš zmínil, že do čela ministerstva „to chce manažera“. Ťok je nejdéle sloužící ministr dopravy, v úřadu je od roku 2014. Dlouhodobě čelil kritice kvůli tempu stavby dálnic nebo kvůli tendru na provozovatele mýtného systému. Novinářům řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice, ještě si ale rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát.

Uvedl, že chtěl opustit kabinet už v lednu, Babiš to ale tehdy nepřijal. Nyní nechává aranžmá svého odchodu na premiérovi. Opozice Ťoka kritizovala, podle ní resort nezvládal. Ministr dnes uvedl, že kritika byla v mnoha ohledech nedůvodná, za chybu zpětně označil, že měl být obezřetnější v tom, co sliboval. Jako příklad uvedl neúspěch při ohlášeném rychlém odstranění billboardů z okolí dálnic.

AntiBures ( 8. dubna 2019 19:45 )

Už aby ten šmejd bureš taky vysmah z vlády!!!!

jokol ( 8. dubna 2019 19:22 )

Jistě, postavil za svoje funkční období tolik "kvalitních" dálnic, až oči přechází!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa