Devět lidí obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě, a to včetně bývalého radního Brna-středu Jiřího Švachuly a bývalého místostarosty městské části Brno-Ivanovice Petra L. (oba dříve ANO).

„Mohu potvrdit, že jsem dnes (v pondělí – pozn. red.) propustil jednoho z obviněných z vazby na svobodu, protože důvody vazby v jeho případě pominuly,“ řekl žalobce Radek Mezlík.

Jde o jednoho z tria podnikatelů, tedy Petra K., Pavla O. či Lubomíra S., kteří po razii skončili ve vazbě stejně jako Švachula. Kdo jmenovitě vazbu opustil, ale státní zástupce neřekl.

Soud ještě nerozhodl

Z vazby může po stížnosti propustit obviněného soud. Vazbu také stíhanému může ukončit sám státní zástupce, pokud sezná, že důvody vazby pominuly. Všech pět mužů ve vazbě už dříve podalo proti vazbě stížnost, o žádné z nich ale brněnský krajský soud ještě nerozhodl. V jednom z případů je tedy už bezpředmětná.

Policie se při razii zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období. Tehdy byl Švachula místostarostou, v novém volebním období byl radním. Zastupitelstvo ho kvůli kauze z rady už odvolalo. Švachulu hnutí ANO vyloučilo. Stíhaným hrozí 10,5 až 16 let vězení. Další čtyři obvinění jsou od začátku stíháni na svobodě.

VIDEO: Razie u Antonina Vadaly, o němž psal zavražděný novinář Kuciak (†27).

Video
Video se připravuje ...

Razie u Antonina Vadaly, o němž psal zavražděný novinář Kuciak (†27) TV JOJ