Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

O last minuty bude bitka. Řada Čechů neodletí na dovolenou z Ostravy a Pardubic?

Autor: for, kon - 
9. dubna 2019
05:25

Společnost Smartwings, která zajišťuje lety pro většinu českých cestovních kanceláří, hlásí potíže. Třetinu její flotily měly v létě obsloužit Boeingy 737 MAX, které po tragédiích v Etiopii a Indonésii zůstávají na zemi. A po víkendu už začíná být jasnější, které linky čeká omezení a jak se mají změnit časy odletů. Třeba dovolenkový portál Invia.cz oznámil rušení všech letů z Pardubic, čeká to zřejmě i Ostravu. Čedok zas varuje před omezeným počtem tzv. last minute zájezdů. První problémy hlásí i klienti – například paní Veronice s rodinou posunuli odlet do Egypta o 17 hodin.

Dopravce Smartwings v pátek upozornil, že kvůli odstávkám Boeingů 737 MAX musí snížit kapacitu letů až o osm procent. Na kterých linkách a trasách se dají potíže čekat, ale společnost zatím stále neupřesnila. Podle informací Blesku už přitom ví, o které konkrétní lety půjde. 

„Z důvodu dočasného přerušení provozu letounů Boeing 737 MAX jsou lety operovány jinými typy letadel. Omlouváme se, pokud výjimečně dojde ke zpoždění nebo zrušení letu,“ upozorňuje dopravce na svém webovém portálu, kde si může každý zájemce zkontrolovat, jestli nastane problém zrovna s jeho letem.

Veronika: 17 hodin zpoždění? Na palici

Jedním z prvních poškozených je paní Veronika, jak se svěřila na sociálních sítích. Na dovolenou v Egyptě se dostane se 17hodinovým zpožděním v noci. „Tak nám přesunuli let, neletíme v sobotu v 1:00 ráno, ale až v 18:00 večer. Nazpátek neodlítáme v sobotu v 7:00, ale až ve 23:00, to je na palici,“ píše. 

Jiné klienty zase čeká náročná cesta na pražské letiště. „V tuto chvíli máme informaci, že jsou zrušeny všechny lety na letní sezonu z Pardubic, s největší pravděpodobností se budou rušit i lety do Řecka z Ostravy,“ informovala Blesk Zprávy mluvčí Invia Andrea Řezníčková, podle které by se naopak neměly rušit například lety z Ostravy do Bulharska.

Řezníčková zároveň upozornila na možnost odstoupení ze smlouvy, díky které mohou klienti dostat své peníze. „Zájezd se stejnými parametry si můžou znovu vybrat a odletí do stejného hotelu například z jiného letiště. Detaily se liší dle dané cestovní kanceláře,“ popsala Řezníčková.

O rušení linek z Pardubic ale například CK Fischer nic neví, a tak dále nabízí zájezdy. „My o žádném zrušení letů z Pardubic nevíme, takže vám k tomu nic neřeknu. Pro nás lety zatím zrušeny nejsou. Klasicky na letní sezonu prodáváme zájezdy s odletem z Pardubic,“ řekla pracovnice pobočky Blesku.

Letiště Pardubice možná zažije méně hektické léto, pokud se naplní předpovědi cestovních kanceláří a zprostředkovatelů zájezdů. Letiště Pardubice možná zažije méně hektické léto, pokud se naplní předpovědi cestovních kanceláří a zprostředkovatelů zájezdů. | Reprofoto airport-pardubice.cz

Čedok: Utrpí hlavně last minute

Jiné cestovky už s určitými omezeními počítají. „Co se týče cestovní kanceláře Čedok, tak upozornění od Smartwings nemá žádný vliv na klienty, kteří už mají zájezd zakoupený, rozhodně se nemusí bát, že by neodletěli. Ale budeme mít hodně omezený počet last minute zájezdů,“ řekla pro Blesk Zprávy mluvčí firmy Hana Součková.

Dodává, že pokud by se měla odstávka týkat klientů, kteří již mají zájezd zakoupen, neodkladně je informují a nabídnou řešení.

Možnost, že bude méně last minute letů, potvrdil i Petr Kostka z Exim tours. „V tento okamžik nemáme přesné informace, Smartwings zatím zvládá operovat všechny charterové lety dle letových řádů, u charterových letů na Kapverdské ostrovy, které byly operovány letadlem Boeing 737 MAX, z důvodů nastalé situace došlo k optimalizaci letů a tyto lety jsou nyní provozovány 2x týdně místo 3x týdně, našim klientům tak nabízíme jiný termín na Kapverdské ostrovy. Pokud tato situace bude pokračovat i nadále nebo i v létě, může určitě dojít k dalšímu omezení letů a na léto může být o 10 % až 20 % menší kapacita a tedy i méně last minut nabídek,“ uvedl. 

„Nebude to nic extra dramatického. V příštím týdnu se to našich letů dotýkat nebude, ale stále se snažíme se Smartwings všechny budoucí lety zoptimalizovat. Vzhledem k tomu, že máme hodně letů ve stejných termínech, jednáme tak, aby byly spokojené všechny strany. Prozatím není výrazně ohrožena žádná destinace,“ říká mluvčí CK Alexandrie Petr Šatný. Dodal však, že jednání jsou teprve v procesu a bližší informace stále chybí.

Pro Blesk se vyjádřila i mluvčí CK Nev-dama Simona Fisherová. „Je to hrozně dopředu, ještě nevíme, jestli se bude konkrétní let týkat odstavovaných boeingů. Stejně jako ostatní vyčkáváme a nemůžeme dávat bližší informace, protože je sami nevíme, řekla. 

Problém se stabilizačním systémem

Smartwings má ve své flotile celkem sedm Boeingů 737 MAX 8, dalších devět pak měl obdržet na začátku letní sezony. Prozatím nahrazuje odstavená letadla jinými stroji, tento stav ale není udržitelný donekonečna. Dopravce totiž řešil problém zejména častými přelety, což znamenalo zvýšení nákladů v řádech několika milionů korun denně.

Snímky letecké havárie v Etiopii. Na palubě boeingu byli i čtyři obyvatelé Slovenska. Snímky letecké havárie v Etiopii. Na palubě boeingu byli i čtyři obyvatelé Slovenska. | Reuters

O odstávce daného typu letadel se rozhodlo chvíli poté, co se v březnu stala tragická nehoda v Etiopii. Chvíli po vzletu z letiště Addis Abeba se k zemi zřítil právě „vadný“ Boeing 737 MAX spolu se 157 lidmi na palubě, včetně čtyř občanů Slovenska. Nikdo neštěstí nepřežil.

Boeing má na triku už více promrhaných životů, v říjnu roku 2018 se stejný typ letounu zřítil krátce po startu z letiště v Jakartě, ani tehdy nepřežilo všech 189 lidí na palubě. 

Americká společnost výrobu letounů po problémech dočasně snížila. Měsíčně tak místo 52 strojů vyrobí o deset méně. V řešení je především oprava softwaru, který byl podle vyšetřovatelů jedním z faktorů nehod spolu se zjištěnou chybou řízení vztlakových klapek. Ty se nachází na křídlech a užívají se pro snížení přistávací rychlosti nebo při vyrovnání vztlaku při vzletu. 

Zobrazit celou diskusi