Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlastíčka (†1) zakousl nevychovaný pes: Majitel (31) dostal podmínku!

Autor: ČTK - 
8. dubna 2019
13:55

Soud dal Lukáši Č. (31), jehož pes usmrtil v bytě v Přerově ročního Vlastíčka, dvouletý podmíněný trest se zkušebním odkladem na tři roky. Podle soudu jedenatřicetiletý muž nezajistil dohled nad psem a jeho výcvik. Tragédie se stala na konci roku 2017, chlapce usmrtil kříženec argentinské dogy a stafordšírského teriéra. Majitel byl v okamžiku tragédie v pokoji bytu sám se třemi dětmi. Obžalován byl z trestného činu usmrcení z nedbalosti, původně mu hrozilo až šest let vězení.

Tragédie se stala v prosinci 2017 v jednom z panelových bytů na přerovském sídlišti Předmostí. Lukáš Č. byl s dětmi v pokoji, jeho přítelkyně, teta napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni.

Matka napadeného chlapce dítě do bytu přivedla a odešla. Neštěstí se stalo ve chvíli, kdy Lukáš Č. vstal a odcházel, chlapec asi zatahal psa za ocas. Pes dítě kousl do hlavy. Zemřelo na místě.

Podle znalce neprošel pes řádným výcvikem. Zvíře označil za časovanou bombu", jde podle něj o dominantního psa, který je v případě provokace připraven k útoku.

V případu hrála roli řada faktorů. Šlo o křížence, tragédie se stala ve stísněném prostoru, kde byly tři děti, a chování nyní pětiletého psa podle něj nikdo z dospělých nekorigoval. Podle znalce si majitelé zvolili špatné plemeno.

„Majitelé si ho vycvičili podle svého nejlepšího svědomí, chtěli ho jako mazlíčka a to jim stačilo," doplnil znalec.

Lukáš Č. již dříve odmítl, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu. Hájil se tím, že pes byl bezproblémový a běžně k nim chodili domů příbuzní i známí s dětmi. Dítě podle něj zvíře provokovalo delší dobu. Tragédie po celou dobu procesu velmi litoval.

matejbares ( 9. dubna 2019 10:43 )

A komu by se mel podle vas naprimo urcit trest. Radsi bych resil nejaky zapraskany cizince.

matejbares ( 9. dubna 2019 10:41 )

Presne, ale rasa by se nemela odsuzovat, radsi bych resil nejaky imigranty atd..

nemocna ( 9. dubna 2019 02:00 )

Nevychovaný pes? to jako vychovaný pes si má nechat vše líbit a nebránit se? dítě se má vychovávat od malička že se netahají za ocas nebo nepichá do očí, pokud neposlechne praštit jej po ruce, že ubližuje zvířeti a bolí ho to, pes by vžádném případě neměl být utracen vždyt se jen bránil, to není nevychovanost, nevychovaní jsou dospělí že nechali děti bez dozoru a se psem kterému ubližoval už před tím, ted je chudák pes potrestaný a ani neví proč, jen se bránil

Reclip ( 8. dubna 2019 19:55 )

Lidi si koupí psa, na kterého nemají a ani se mu nevenuji a ještě ho nechají samotnyho s deckem, na který není zvyklý a pak čumí. Hlavně, že je to pěkná, moderní rasa. Psa mám vychovaneho, ale stejně ho nikdy neberu ani na volno. Ale co je mi to platný, když si kdekdo venci svyho fufinka na volno a ani nereaguje na přivolání. Vrchol pak je, když mi někdo řekne, jak mám klidnyho a poslusnyho psa. "To je taková klidná rasa, že jo?" No jasně, ten rok výcviku na to v podstatě neměl vliv...

wtempo ( 8. dubna 2019 16:55 )

Pro vás lidský život moc neznamená... vy nejste rodič dítěte. Vaše rozlišovací schopnosti jsou na nule Je to smutné...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání