„Zazpíváme Karlovi třicet jeho písniček,“ řekl Blesku kapelník Fešáků a velký obdivovatel Zicha Antonín Kny (56). Zichova sestra Marie Bořek-Dohalská (81), která se přivdala právě díky bratrovi do starobylého šlechtického rodu, převezme v průběhu večera cenu Legendy Supraphonu.

Z toho, že její manžel Václav (†63) zemřel jen 26 dní před bratrem Karlem, člověka mrazí. Byli s Václavem velcí přátelé a říkalo se, že si Vašek vzal zpěváka nahoru s sebou. Marie tak přišla během měsíce o dva milované muže.

„Karla jsme všichni velice obdivovali. Byl to hodný a hlavně rovný člověk,“ vzpomíná na kolegu Kny. „Výborně hrál na dvanáctistrunnou kytaru. Jednou jsme čekali při natáčení v šatně a on se rozcvičoval. Nemohl jsem pochopit, jak tu náročnou hru zvládá a on mi to obětavě ukazoval,“ říká muzikant, který je už 32 let kytaristou Fešáků. „Jeho smrt nás před patnácti lety šokovala, ale zemřel při něčem, co velice miloval,“ dodává Antonín.

V Lucerně zazní 10. dubna v podání Mekyho Žbirky (66), Lenky Filipové (65), Spirituál Kvintetu, Petra Vondráčka (43), Tomáše Linky (72) a mnoha dalších na 30 Zichových hitů. Večerem provází Aleš Háma (45). „Karel prodal přes milion nosičů se svými písněmi a koncertoval v Brazílii i na Islandu. Nemůžeme na něj zapomenout,“ uzavírá Kny.

Fotogalerie
13 fotografií