Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Velký třesk“ před dovolenými v Turecku: Letecké společnosti zamířily na obří letiště

Autor: peb, ČTK - 
7. dubna 2019
19:03

Přesun leteckých společností z Atatürkova letiště v Istanbulu na nové obří Letiště Istanbul na severu města byl dokončen. Agentuře DPA to potvrdila mluvčí firmy IGA, která je provozovatelem nového komplexu. Atatürkovo letiště je nyní pro cestující uzavřeno. Nadále ho budou využívat nákladní letadla a částečně by areál měl sloužit jako park a výstaviště.

 

Přesun na nové letiště, nazývaný také velký třesk, začal v pátek ráno. Mnoho silnic z Atatürkova letiště na nové letiště vzdálené necelých 40 kilometrů bylo po dobu stěhování uzavřeno. Městem projely stovky nákladních vozů přepravujících desítky tisíc tun materiálu. 

Nové Letiště Istanbul zahájilo oficiálně svůj provoz v sobotu po 14:00 místního času (13:00 SELČ), kdy odstartoval spoj aerolinek Turkish Airlines do Ankary.

Letiště je jedním z několika megaprojektů prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Náklady na jeho výstavbu činily osm miliard USD (183 miliard Kč). Jeho počáteční kapacita je 90 milionů cestujících ročně, což z něj dělá třetí největší letiště na světě.

Úřady plánují rozšířit kapacitu na 200 milionů cestujících ročně. Slavnostně bylo otevřeno už před šesti měsíci, zahájení plného provozu však poté bylo třikrát odloženo.

vihor ( 8. dubna 2019 10:28 )

Hlavně by mě zajímalo, kdo tu stavbu zaplatí. Odbavovací poplatky letadel asi kvůli velké konkurenci letišť zvyšovat nemohou. Tak možná zvýší už tak šílené ceny v "duty free" obchodech. Lahvička nápoje 0,5 litru na Berlin-Tegel stojí cca 3-4 EUR. Většina letišť se také chlubí, jak na tomhle byznysu letištních obchodů vydělává. Je to nechutné okrádání cestujících a divím se, že v tomto nezasahuje EU, když tak dbá na ochranu spotřebitelů.

naidka ( 8. dubna 2019 08:10 )

Podle titulku to vypadalo, že zase spadlo nějaké letadlo.

hanka666 ( 7. dubna 2019 23:42 )

My můžeme jen tiše sedět v koutku a doufat, že se u nás konečně aspon dokončí oprava D1.

Zobrazit celou diskusi