Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová v rudém tasila na ANO „bubáka Kalouska“. A u Moravce hájila vyšší důchody

Aktualizováno -
7. dubna 2019
21:30
Autor: ČTK, simao - 
7. dubna 2019
13:38

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) při neděli nezahálela. V Otázkách Václava Moravce hájila růst důchodů, kdy průměrná penze by se měla příští rok zvýšit o 900 korun a poté v roce 2021 dle Maláčové alespoň o 801 korun, aby dosáhla plánovaných 15 000 korun. Peníze na to chce získat např. zavedením digitální daně či zvýšením některých spotřebních daní. Vedle toho přinesla na své sociální síti i nedělní report, který nápadně připomíná „Čau lidi“ premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová(ČSSD) se v rámci koalice pustila nejen do bitvy o vyšší rodičovský příspěvek. Nyní to vypadá na zvýšenou snahu zapůsobit i na sociální siti, kde Maláčová zveřejnila v neděli odpoledne dlouhý příspěvek, připomínající týdenní souhrny Andreje Babiše(ANO).  

„Snad se vám tento týden vyvedl aspoň tak jako mně. Přiznávám, že začátek nebyl slavný. Je sice fajn vstávat do slunečného rána, ale protože už tak málo spím, tak ten hodinový deficit daný změnou zimního času na letní mě fakt nepotěšil,“ svěřila se v něm Maláčová.

Maláčová: Jako hučet do dubu

A připomněla mj. pondělní koaliční jednání ČSSD s ANO, které dle ní opět nebylo jednoduché. „Věřte mi, že je těžké nevybuchnout, když chcete hájit co nejspravedlivější přístup k rodičáku či důchodům, ale u partnerů narážíte na chladnokrevné reakce, za něž by se ani starý dobrý „bubák“ Kalousek nemusel stydět,“ podotkla Maláčová.

Na emotivní vlně se pak nese její příspěvek i dál. „Je dost únavné opakovat jiným politikům, že senioři, rodiny s dětmi, samoživitelky či zdravotně postižení si rozhodně na vysoké noze nežijí. Je to často jako hučet do dubu… Přitom když se chce, všechno jde. Včetně důstojného rodičáku a penzí,“ postěžovala si na ministryně na přístup Babišova hnutí. 

Zatímco růst rodičovského příspěvku definitivně dojednán není a není jasné, které matky dostanou nakonec od 1. ledna 2020 nově 300 tisíc (místo stávajících 220 tisíc), u penzí došlo na shodu. „U důchodů už máme v koalici jasno. Z toho jsem šťastná jako blecha. Od ledna 2020 vzrostou o 900 korun. Tuto částku tvoří průměrné navýšení o 700 korun plus pevná částka, kterou přidáme všem důchodcům bez ohledu na to, jaký důchod mají,“ pochvaluje si na Facebooku Maláčová růst důchodů. Ty se v průměru mají zvednout ze současných 13 300 korun nově na 14 200 korun měsíčně.

Babiš: Maláčová nehledí na příjmy

Maláčová také připomněla mj. 141. narozeniny sociální demokracie. A třeba i požadavek osmihodinové pracovní doby, který prosazuje dnešní ČSSD. „Když naši předci bojovali za osmihodinovou pracovní dobu, rovné volební právo či zrušení dětské práce, určitě také od předchůdců pánů Babišů a Fialů slýchali, že mají přehnané nároky,“ rýpla si Maláčová do koaličního partnera.

Ten jí ale dnes adresoval několik výtek také - pro změnu v pořadu FTV Prima Partie, kde Babiš kritizoval Maláčovou za to, že si před sjezdem ČSSD dělala kampaň, aby byla zvolena do vedení strany, slíbila věci, které nebyly domluvené a „nehledí na příjmy“.

U Moravce hájila ministryně další zvýšení důchodů 

„Od roku 2013 nám stoupl počet seniorů, počet lidí starších 65 let, kteří jsou ohrožení chudobou, o třetinu a z tohoto důvodu potřebujeme navyšovat důchody nad ten valorizační zákonný rámec,“ zdůvodňovala v neděli v Otázkách Václava Moravce Maláčová. „Máme tady tak vysoký počet lidí starších 65 let, lidé, kteří tady budovali naší ekonomiku, naší zemi, tak je potřeba jim finančně pomoci,“ doplnila.

Pro rok 2020 tak mají důchodci místo 700 korun, což je právě onen valorizační rámec daný zákonem, dostat od vlády o 200 korun víc - tedy v průměru slibovaných 900 korun.

Výhled pro rok 2021 je pak 800 korun, potvrdila u Moravce Maláčová. Vláda totiž počítá, že k 1. lednu 2021 by průměrná výše penze měla činit 15 000 korun. „Ano, je to cíl sociální demokracie, ale i našeho koaličního partnera. Pokud je cílem 15 tisíc a parlamentem tento rok projde to zvýšení, které navrhujeme o devět stovek, tak budeme na 14 200, a pak jednoduchá matematická operace říká, že bude potřeba aspoň 801 korun,“ uvedla v ČT Maláčová.

Za tím, že senioři by na konci funkčního období vlády měli mít v průměru alespoň 15 tisíc korun, si stojí. Maláčová uvedla, že se snaží chránit lidi před chudobou, zejména ty starší, zároveň ale být rozpočtově odpovědná.

Debata o tom, kde se na přidávání vezme, dle Maláčové běží. „Sociální demokracie dlouhodobě říká, že je potřeba zavést sektorové daně. Společně na úrovni koalice - a to si myslím, že je dobrá zpráva, protože to byl můj návrh - dohodli na zavedení digitální daně,“ připomněla dva návrhy, ke kterým se však premiér Babiš staví rozdílně.

Sektorové zdanění bank, o které ČSSD usiluje, by dle něj dopadlo na klienty. Naopak s digitální daní, která by postihla mj. giganty jako Google či Facebook, Babiš souhlasí a Blesk Zprávám tento týden sdělil, že s jejím zavedením počítá.

 

Na konci loňska pobíralo nějaký důchod 2,9 milionu lidí, z nich více než 2,4 milionu mělo starobní penzi. Pokud vláda každému důchodci přidá na mimořádném příspěvku 200 korun měsíčně - tedy za celý rok 2400 korun, bude to stát příští rok sedm miliard. Celkově vyjde navýšení na 33 miliard korun, uvedl před týdnem po jednání kabinetu premiér Babiš.

Niedermayer: Rozdáváte peníze, které nemáte

„Já chápu paní ministryni, že se snaží těmi návrhy co nejvíce toho pro různé skupiny v ekonomice získat, ale musíme si uvědomit, že existují nějaká reálná omezení. Stát nemůže dlouhodobě vydávat výrazně více, než kolik jich získává,“ podotkl u Moravce europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

„Vláda rozdává peníze, o kterých si myslí, že je v budoucnu získá konsolidací. Celý ten problém je v tom, že dneska ta politika - a není to problém jen ČR - se dneska dělá přes twitter. To znamená: tady jsem získal tyto tisíce, tady jsem získal tyto stokoruny. A to je věc, které se velká část politiků nejen v ČR nyní drží. Ale bohužel smutná pravda je, že v okamžiku, kdy ta ekonomika zakolísá, jako že se to může stát, tak na to právě doplácí nejvíc ty slabší sociální skupiny,“ varoval.

„Rozdávat peníze, které nemáme, není úplně dobrý nápad. Já bych je raději měl a poté je rozdával,“ říkal také Niedermayer.

Co se týče důchodů, stát by dle něj měl platit co největší možné penze, které si může dovolit, tak, aby penzisté nejen za 5 let, ale i za 10 let či třeba za 15 let své penze skutečně získali, protože se neví, jak bude vypadat ekonomika, které se od roku 2014 v Evropě dařilo, ale nyní existuje řada důvodů obávat se, že vznikne zpomalení či rovnou krize.

„Růst výdajů, které vláda plánuje, je naprosto fascinující,“ upozornil také Niedermayer. Je možné platit vyšší sociální výdaje, ale je třeba jasně říct, které příjmy se navýší a kde se naopak na výdajích ubere, apeloval europoslanec a upozornil, že na jednotlivé kapitoly rozpočtu je nutné vydat jenom tolik, aby to „jakž takž“ vyšlo. „ČSSD hodně lpí na tom, že důchodová hranice je 65 let, ale v tomhle případě, kdy se nám ten počet seniorů zvyšuje opravdu dramaticky a dále to bude pokračovat, tak se opravdu musíme zabývat otázkou udržitelnosti těchto penzí,“ dodal Niedermayer.

Ministryně o vlastní důchod obavy nemá

Nad cílem ohledně penzí pro rok 2021 se Niedermayer podivoval. „Jaký smysl má stanovit cíl pro penzi pro nějaký rok, když vůbec nebudeme vědět, jak bude vypadat nominální HDP, jak ta ekonomika poroste, jestli se vám podaří zavést ty daně, o kterých mluvíte? Já si stojím za tím, že ty penze mohou být nejvyšší, které si můžeme dovolit,“ navezl se do Maláčové.

Maláčová upozornila, že v případě důchodů jsme pod průměrem EU. A je třeba najít dodatečné příjmy k fiskálnímu systému. Moravec se přitom ptal ministryně, zda má obavy o svůj vlastní důchod. „Pokud budeme drobnými kroky celý ten systém přizpůsobovat výzvám, které nás čekají - a není to jenom stárnutí populace - tak obavy mít nemusíme,“ kontrovala Maláčová.

Kalousek vzkázal Maláčové: Ať jí vrátí školné z Londýna

„V OVM probíhá diskuze Jana Maláčová versus Luděk Niedermayer. I nezávislý divák musí vidět neodpovědnou demagogii ministryně, která je vlídně odkrývána Niedermaierovou kompetencí. Přestože paní ministryně zdůrazňuje, že má ekonomické vzdělání z Londýna. Měli by jí z Londýna vrátit školné,“ rýpl si do Maláčové na twitteru v průběhu pořadu šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

pieero ( 8. dubna 2019 11:26 )

velice jsem se bavil při druhé části otázek VM, jak si všichni přítomní chrochtali nad výsledkem slovenských prezidentských voleb, Moravec nikomu neskákal do řeči, skvělý příklad nezávislosti veřejnoprávní České televize na kterou každý z nás povinně platí.

petr12 ( 8. dubna 2019 11:23 )

pane bože kde se berou blbky politiky Maláčová,Šrojdrová,Valachová,Němcová,Pekárková,pirátu milky! rozhazovat umí každá cikánka!!!

prasatkopepicek ( 8. dubna 2019 10:16 )

Nejvyssi stadium socialmu je hlad.

prasatkopepicek ( 8. dubna 2019 08:16 )

Mas pravdu, jeste nackove strasili zidama a komunistama. Ted je to vsechno, veprova hlavo.

prasatkopernicek ( 8. dubna 2019 07:13 )

Cirkev strasila certem, komousi imperialistama, kapitalisti komunistama... Kde chybi rozumne argumenty nastupuje straseni. Kalousek je uplne nejvic nejlepsi nepritel cele nasi zeme. Jeste ze ho ma aspon na curani. Do te sve dute kedlubny leje jen alkohol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa