Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Výrobci vakcíny proti spalničkám tlumí paniku: Pro děti je jí ještě dost

Autor: ČTK, for - 
5. dubna 2019
18:45

Vakcíny pro povinné očkování dětí proti spalničkám je zatím podle výrobců dostatek. Bylo třeba zvýšit dodávky kvůli nařízenému očkování zdravotníků, krátkodobě tak kvůli zvýšené poptávce nemusí být pro očkování dospělých všude dostupná. Informovaly o tom firmy GlaxoSmithKline (GSK) a MSD, které vyrábějí trojvakcínu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. V Česku onemocnělo spalničkami od začátku roku už přes 400 lidí, podle odhadů jich letos může být až kolem tisícovky.

Do lékáren a lékařům v Česku bylo dodáno v poslední době každý měsíc v průměru kolem 13 tisíc balení vakcín. „Dlouhodobě zabezpečujeme dostatek vakcíny Priorix pro potřeby pokrytí plošného povinného očkování dětí. Zároveň v důsledku vysoké globální i lokální poptávky, která převyšuje dostupné zásoby, je pravděpodobné, že Česká republika bude čelit krátkodobé nedostupnosti této vakcíny,“ uvedla za GSK Mirijam Kejzlarová.

Foto: 

Ministerstvo zdravotnictví navíc nařídilo povinné očkování zdravotníků vybraných oddělení svých nemocnic. „Vzhledem k tomu, že tento krok nebyl dlouhodobě plánován, podnikáme aktuálně veškeré kroky na lokální i mezinárodní úrovni, abychom zabezpečili dostatek očkovací látky pro naplnění tohoto opatření,“ dodala Kejzlarová. Povinné očkování chystá pro své příslušníky i policie. U části očkovaných dospělých totiž může vakcína časem přestat být účinná.

Výroba vakcíny jde pomalu

Aby vakcín nebyl v Česku nedostatek, bylo v polovině března dovezeno 30 tisíc balení vakcíny M-M-Rvaxpro výrobce MSD. „Oslovilo nás ministerstvo zdravotnictví a naše společnost okamžitě, ještě v den ohlášeného výpadku původních vakcín, zareagovala poskytnutím dalšího množství vakcín,“ uvedl generální ředitel společnosti MSD Stefano Santangelo.

Výroba podle něj ale trvá déle než u běžných léků. „Situaci komplikuje fakt, že s epidemií spalniček se potýkají i další evropské země a poptávka po vakcíně tak prudce roste,“ dodal. Obě firmy proto Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nahlásily omezení dodávek do letošního června.

S epidemií v současnosti bojuje například Francie, Německo, Itálie, Polsko, Rumunsko, Švýcarsko a Ukrajina, kde jsou nemocných od začátku roku už desítky tisíc. První vakcína proti spalničkám byla vyrobena v roce 1963, v Česku se očkuje od roku 1969. Výrobci dodali za tu dobu už více než 700 milionů dávek.

V současné době jsou děti v Česku povinně očkovány ve 13. měsíci a znovu mezi pátým a šestým rokem. Takzvaná kolektivní imunita, kdy se nemoc nešíří v populaci, vzniká v případě spalniček při proočkování 95 procent populace dvěma dávkami vakcíny. Česko ji naposledy splnilo v roce 2014.

Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte, což je podle odborníků jedna z příčin šíření nemoci. Další je dovoz nemoci ze zahraničí a ztráta imunity u dospělých očkovaných v dětství.

hejpockej ( 9. dubna 2019 18:42 )

Spalničky [stejně jako příušnice a zarděnky] byli drive považovány za banalní nemoci, ale dnes jiz je tato skutecnost neplatna a snad i zakazana. Před zavedením vakcín proti spalničkám v roce 1960, téměř všechny děti prodelali spalničky před dospíváním, a rodiče a lékaři přijali spalničky jako „více či méně nevyhnutelnou část dětství. Lidé pracující ve veřejném zdravotnictví chápali, že špatná výživa a ohrožený zdravotní stav jsou klíčovými faktory úmrtnosti související s osýpkami. Většina dětí, které zemřely, se narodily buď ve dvou letech předcházejících nebo během velkého hladomoru. Ve vyspělých zemích, spalničky a úmrtnost již byly nízké a klesající , a mnozí odborníci zpochybňovali, zda je vakcína dokonce potřebná. Přirozeně získaná imunita a imunita vyvolaná vakcínou jsou kvalitativně odlišné. Mnozí očkovaní se mohou stát náchylnými ke spalničkám modifikovaným vakcínou… a následně zkomplikovat strategie kontroly spalniček. Očkování proti hromadným spalničkám a vysoká úroveň pokrytí vakcínou nedokázaly zastavit cirkulaci viru spalniček divokého a vakcinačního kmene. Je ironií, že zatímco akutní dětské infekce, jako jsou spalničky, chrání před rakovinou, vzrůst chronických nemocí z dětství (disproporčně pozorovaných u očkovaných dětí) souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny. Mnoho lidí, včetně kliniků, také drive chápalo interakci mezi spalničkami a výživou, a zejména vazby mezi nedostatkem vitaminu A a spalničkami. Spalničky u dítěte s větší pravděpodobností zhoršují existující nedostatek výživy a děti, které jsou již nedostatečné. U vitaminu A je mnohem větší riziko úmrtí na spalničky. Namísto toho, aby se začalo s očkováním proti spalničkám, jak se stále více propaguje, větší význam by bylo podpora výživy dětí a budování celkového zdraví - zlepšit jidelnicek chudých deti.

Zobrazit celou diskusi