Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci v Řecku proudí k hranicím. Uvěřili fámě, policie nasadila slzný plyn

Autor: ČTK, ula - 
5. dubna 2019
18:15

V Řecku se daly do pohybu stovky migrantů, kteří se chtějí dostat na sever země k hranicím se Severní Makedonií kvůli fámám šířeným po sociálních sítích, že tato hranice bude brzy volně průchozí. Informovala o tom v pátek řecká média. Migranti, kteří se chtějí dostat k hranicím, se dnes střetli s policií u uprchlického tábora Diavata poblíž Soluně a obsadili vlakové nádraží v Aténách. Řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas uprchlíkům vzkázal, že zprávy o otevřených hranicích jsou lživé a vyzval je, aby se vrátili.

Také v Turecku zamířila více než tisícovka migrantů k hranicím s Řeckem kvůli nepodloženým zprávám, že jsou nyní otevřené. Policie u hranic zadržela asi 1200 lidí, napsala agentura Reuters s odvoláním na turecká média.

Migranti se začali na sever Řecka stahovat před několika dny, a to kvůli dezinformacím šířeným po internetu. Podle nich jsou úřady připraveny otevřít hranice se Severní Makedonií, pokud by byly v obležení uprchlíků mířících na sever na Balkán a dál do střední a západní Evropy. V roce 2015 a 2016 se touto cestou přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko dostal více než jeden milion migrantů do Německa a dalších zemí.

Ministr: Je to lež. Hranice neotevřeme

„Je to lež, že bychom se chystali otevřít hranice. To se nestane,“ řekl televizní stanici ERT ministr Vitsas. „Tyto lidi nyní žádám... aby se vrátili do příslušných zařízení. Jako uprchlíci i jako lidé mají práva, ale také povinnost respektovat a řídit se zákony země, která jim nabídla pohostinství,“ dodal.

Rovněž Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) migranty v Řecku varoval, aby zprávám o otevřených hranicích nevěřili.

Slzný plyn a granáty

U tábora Diavata poblíž Soluně, který leží asi 60 kilometrů od hranic se Severní Makedonií, se do dnešního dne shromáždily asi 2000 migrantů, včetně celých rodin s dětmi, kteří se k severní hranici chystají. Podle deníku Kathimerini tyto lidi střeží policie, která jim v pochodu brání. Policisté vytvořili kordony, proti migrantům použili slzný plyn a ohlušující granáty. Nakonec se jim podařilo udržet migranty na místě.

Na hlavním vlakovém nádraží v Aténách museli přerušit provoz kvůli protestu zhruba stovky migrantů, kteří obsadili koleje a požadovali, aby byli autobusy přepraveni právě k táboru Diavata. Kvůli „zvýšenému migračnímu tlaku“ posílilo ostrahu hranice s Řeckem rovněž Bulharsko, oznámil ministr vnitra Mladen Marinov.

V Řecku je dál 70 tisíc migrantů

V Řecku po uzavření balkánské trasy v roce 2016 uvízly desítky tisíc migrantů, jejichž cílem bylo dostat se do jiných evropských zemí. Nyní je v Řecku asi 70 tisíc migrantů, valná většina z nich čeká na rozhodnutí o udělení azylu. Další tisíce běženců ale přibývají každý měsíc, jen za první tři měsíce letošního roku se do Řecka dostalo téměř 7000 nových migrantů.

Hranice Řecka a Severní Makedonie se pro migranty uzavřely začátkem roku 2016. Na střežení hranice, podél jejíž části se táhne plot s ostnatými dráty, se od podzimu 2016 podílejí i čeští policisté. Příští týden se má s českými policisty v Severní Makedonii setkat ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který míří na návštěvu tří balkánských států.

Video  Zoufalý nářek uprchlic: Jejich muži nepřežili cestu do Řecka  - Reuters
Video se připravuje ...