Polský gang, který uskladnil nelegální odpad ve Starém Městě a v Bohumíně, byl dopaden. Polská policie zatkla celkem 15 lidí. Jako šestnáctý byl moravskoslezskými kriminalisty zadržen muž (31) z Opavska, který dělal Polákům prostředníka a zařizoval pro ně sklady k uložení.

Jediný Čech ve skupině využíval znalosti moravskoslezského kraje a dával Polákům tipy k uskladnění. To jim i zprostředkoval. „Vymyslel si historku o uskladnění směsi do betonu a oslovoval realitní kanceláře s požadavkem na vhodné prostory,“ uvedl Radim Wita, náměstek ředitele moravskoslezské policie. Při obchodech používal smyšlenou totožnost.

Dovezli tisíce barelů

Poláci pak rovněž pod falešnou identitou a s pomocí padělaných dokladů uzavírali za smyšlené firmy smlouvy. Do Starého Města dovezli celkem 2800 barelů s toxickými látkami. Do Bohumína gang zavezl celkem 400 palet s barely.

„Některé sudy byly stolitrové, některé až tisícilitrové. Byla v nich barviva, ředidla, potravinářské směsi a další nebezpečný odpad,“ vyjmenoval Wita. Obsah se pachatelé snažili maskovat přetíráním sudů jinou barvou.

Půjčoval jim vozík

U Čecha byly po domovní prohlídce nalezeny důkazy. „Zajistili jsme u něj například vysokozdvižný vozík, který zapůjčoval polským pachatelům k vyložení a uskladnění odpadu ve Starém Městě i Bohumíně,“ řekl Wita.

Polská policie zatkla celkem 15 členů organizované skupiny. Nelegální skladování prováděli i na mnoha místech v Polsku. Na ty, kteří se na tom přímo podíleli, byla uvalena vazba.

„V některých případech byli pachatelé zadrženi pomocí zásahové jednotky,“ dodal policista. Český člen gangu skončil ve vazbě u nás a hrozí mu teď až pětiletý trest vězení.