Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hřbitovy v Číně jsou přeplněné a místo stojí i milion. Šanci má „zelený“ pohřeb

Autor: Darina Jíchová - 
5. dubna 2019
19:55

Čína je se svou miliardovou populací nejlidnatější země na světa. A to se projevuje i na hřbitovech, které jsou přeplněné. S rostoucí poptávkou po hrobových místech stoupá i jejich cena, která se pohybuje v řádu statisíců korun. Mnoho lidí se tak dostává do situace, kdy si „nemůže dovolit zemřít“. Odpovědí na tyto problémy by mohlo být ekopohřbívání, které už Číňané vyzkoušeli na pekingském hřbitově Tchien-šou, napsal deník The Guardian.

Číňané jsou zvyklí svým zemřelým projevovat obrovskou úctu a často je navštěvovat. Na hřbitovech ale už není dostatek hrobového místa, aby rodinnné příslušníky mohli pohřbít vedle sebe, nebo alespoň v blízkosti. Na hřbitově Tchien-šou začali s novou, ekologičtější i ekonomičtější alternativou, tzv. zeleným pohřbíváním.

Čínské hřbitovy jsou přeplněné, úřady hledají alternativní způsoby pohřbívání. Čínské hřbitovy jsou přeplněné, úřady hledají alternativní způsoby pohřbívání. | Profimedia.cz

Ekopohřbívání nabývá na oblibě

Biologicky rozložitelné nádoby s ostatky jsou ukládány jedna vedle druhé ve vrstvách. Na plochu, na kterou by se podle tradičního způsobu vešlo jen 500, maximálně 600 hrobových míst, se tak vměstná až 2000 těchto speciálních uren. Úřady se toto „ekopohřbívání“ snaží, co nejrychleji prosadit.

Na městských hřbitovech docházejí hrobová místa, s tím stoupá jeji cena. Částku, kterou musí zaplatit na hřbitově za jeden metr čtverečná, přesahuje cenu metru čtverečního v bytech. Číňané tak za své přijali rčení: „Nemůžu umřít, protože si nemůžu dovolit být pohřben.“

Číňaně tento pátek oslavili svátek čching-ming, jedná se o tamní verzi Dušiček. Hřbitovy se zaplnily pozůstalými, kteří přišli opečovávat hroby svých blízkých. Zatímco ještě většina lidí zaklekla u tradičních hrobů a pustila se do práce, na speciálně vyhrazené části hřbitova Tchien-šou lidé zelenou plochu pokryli okvětními lístky a měli hotovo.

„Zájem o ekopohříbání roste. Na začátku, před dvěma lety, se lidé dost zdráhali, ale nyní jsou nápadu otevřenější. Myslím, že do budoucnosti jich bude čím dál víc přibývat,“ uvedl Sun Jing ze správy hřbitova Tchien-šou.

Cena místa vyjde i na milion korun

Uctívání zemřelých patří v Číně k dlouholeté tradici starší než 2500 let. Udržení tohoto zvyku je ale čím dál náročnější. Rodinné hrobky jsou plné a okolní místa, kam by rodina mohla expadovat, jsou rovněž obsazené. Cena nového hrobového místa může vystoupat až na 962 tisíc korun. Někteří lidí se snaží si místo na hřbitově zajistit s předstihem, jeho základní cena se pohybuje kolem 320 tisíc korun.

Pohřbívání do moře, zapalování digitálních svíček

Pro některé rodiny je výhodnější pořídit si malý byt a přeměnit ho v rodinnou hrobku, tento fakt potvrdilo několik čínských realitních makléřů. Do situace se zapojila vláda, která od roku 2016 podporuje pohřbívání v přírodě na místo ukládání do tradičních hrobů. Šanghajské úřady propagují například pohřbívání do moře.

Hřbitov An-sien Jüan ve východní provincii Če-ťiang je také jedním z průkopníků ekopohřbívání, rodinám k tomu nabízí další služby. K dispozici jim je speciální aplikace, ve které přes sken QR kódu mohou u místa, kde spočívá jejich blízký, zapálit digitální svíčku nebo zanechat digitální květiny.

Ne ve všech oblastech země byly ale úřady se svou kampaní úspěšné, například v provincii Ťiang-si musely zavést zákaz pohřbívání. Podle odborníků změna v čínské tradici pohřbívání zabere čas. „Mladší generace se zatím o tohle téma moc nezajímá, kdo ví, třeba v budoucnosti bude zelené pohřbívání mnohem populárnější,“ vysvětlila antropoložka Kche-pching Wu.

Zobrazit celou diskusi