Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mají hned dvě „Čaputové“. Prezidentka pověřila dceru expremiéra sestavit vládu v Estonsku

Autor: ČTK, tva - 
5. dubna 2019
12:48

Prezidentka Kersti Kaljulaidová dnes pověřila sestavením nové vlády Kaju Kallasovou, předsedkyni středopravicové Reformní strany (RE), jež vyhrála březnové volby. Na sestavení nového kabinetu dostala Kallasová dva týdny, uvedl estonský server err.ee. Někdejší europoslankyně je přitom dcerou bývalého estonského premiéra a místopředsedy Evropské komise (EK) Siima Kallase.

Reformní stranu Kallasové podpořilo ve volbách 28,8 procent hlasů. Na druhém místě se s 23 procenty hlasů umístila proruská Estonská strana středu (EKK) dosavadního premiéra Jüriho Ratase. Významně posílila krajně pravicová a euroskeptická Konzervativní lidová strana Estonska (EKRE), která získala dvakrát více hlasů než v minulých volbách a nyní je třetí nejsilnější stranou.

Zda se Kallasové podaří kabinet sestavit, zatím není jasné. Podle agentury Reuters podporují vládu Reformní strany sociální demokraté (SDE), kteří tvořili koalici v minulé vládě premiéra Ratase. SDE ovšem obdržela v březnových volbách jen 9,8 procent hlasů. Druhý koaliční partner Ratase, strana Vlast, naopak Kallasovou podpořit odmítla. Pro Vlast hlasovalo ve volbách 11,4 procent voličů. Reformní strana má společně se sociální demokracií 44 ze 101 křesel v estonském parlamentu.

Ratas po volbách pozval ke koaličnímu vyjednávání krajně pravicovou EKRE, navzdory předvolebním slibům, že tak neučiní. O zformování koalice by měl podle Reuters informovat média o víkendu.

Kallasová nyní chce hledat podporu mezi jednotlivci ve straně Vlast i mezi politiky v Estonské straně středu, kteří koalice s euroskeptiky kritizují. V případě, že neuspěje, mohla by prezidentka pověřit sestavením kabinetu Ratase.

Bývalá europoslankyně

Bývalá europoslankyně Kaji Kallasová se narodila 18. června 1977 v Tallinnu. Vystudovala práva na univerzitě v Tartu a ekonomii na Estonské obchodní škole. Po studiích pracovala jako právnička. Její specializací bylo obchodní právo se zaměřením na hospodářskou soutěž.

Od loňského dubna je šéfkou středopravicové Reformní strany, kterou v roce 1994 založil její otec. Do Reformní strany vstoupila v roce 2010 a o rok později byla zvolena do parlamentu. Poslankyní byla do roku 2014, kdy byla zvolena do Evropského parlamentu, kde působila ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Byla členkou Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Europoslankyní byla do loňského září.

Kallasová bude první ženou v úřadu estonského premiéra od opětovného získání nezávislosti země na počátku 90. let. V Evropě má v současnosti předsedkyni vlády sedm zemí - Německo, Norsko, Británie, Srbsko, Island a Rumunsko.

Manowar ( 5. dubna 2019 12:54 )

Komu není rady,tomu není pomoci.

Zobrazit celou diskusi