Služební cesty Prahy za měsíc březen sice ještě nejsou vyúčtované, schválené náklady se ale vyšplhaly na 700 tisíc korun, uvedl zdroj serveru Novinky.cz z magistrátu. Neuvěřitelných 300 tisíc údajně stála cesta radního Šimrala a dalších dvou lidí do Ameriky.

Zpáteční letenka z Prahy v ekonomické třídě, kterou podle radního trojice také využila, se dá přitom pohodlně pořídit za zhruba 30 tisíc korun. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je ale všechno trochu jinak: schválený rámec byl sice nastavený na 300 tisíc, vyčerpán ale nebyl. „Jsem přesvědčen o tom, že to bude podstatně méně. Do San Franciska jel radní Šimral na konferenci o umělé inteligenci, z celé cesty bude vydán podrobný report,“ upřesnil Hřib.

Další náklady podle serveru v březnu spolkly cesty radní Mileny Johnové (Praha Sobě) do Barcelony nebo náměstka Petra Hlubučka (STAN) do Osla i cesty dalších úředníků například do Francie, Berlína či Florencie. Cesta primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na Tchaj-wan se do celkové částky nepočítá - podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana totiž veškeré náklady hradila v plné výši tchajwanská strana.

Schvalování cest na radě?

Radní pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) hodlá neustále rostoucí náklady na služební cesty „zkrouhnout“ - v roce 2013 podle něj dosahovaly 4,1 milionu, loni na podzim s koncem vlády předchozí koalice v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) to bylo už 6,3 milionu.

Nedomnívám se, že by se z hlediska rozpočtu hlavního města, který je okolo 80 miliard korun, jednalo o nějaký dramatický problém, ale coby správci městské pokladny mi takové výdaje nejsou lhostejné. Musím řešit každý výdaj bez rozdílu,“ řekl Blesk.cz Vyhnánek. „S koaličními partnery jsme si vše velmi rychle vysvětlili. Dohodli jsme se na tom, že služební cesty a s nimi spojené výdaje nyní budeme řešit v rámci jednání rady,“ dodal. Zároveň chce omezit létání byznys třídou a využívání VIP salonků, což považuje za zhýralost.

„Rada bude také jednat o závěrech, které konkrétní služební cesty přinesou,“ řekl Blesk.cz Jiří Pospíšil (TOP 09). „Statisícové výdaje za služební cesty radních jsou podle mě neobhajitelné,“ dodal.