Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Obchodní válka USA a Číny: Trump věří v konec, Číňané mluví o velkém pokroku

Aktualizováno -
6. dubna 2019
18:51
Autor: ČTK - 
5. dubna 2019
12:53

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že během čtyř týdnů by mohlo být dosaženo dohody, která má ukončit devítiměsíční obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou. Jeho čínský protějšek Si Ťin-Pching mezitím vyzval k rychlému završení rozhovorů. Trump nicméně neohlásil datum, kdy se s čínským prezidentem sejde, aby obchodní válku ukončili, poznamenala agentura AFP.

„Jsme velice blízko k uzavření dohody,“ prohlásil Trump v Bílém domě. Přítomen byl místopředseda čínské vlády, který vede tým čínských vyjednávačů. „Postupujeme velice rychle dopředu, vyhlídky jsou velmi dobré a to bude velmi dobré pro všechny,“ uvedl. „Pokud budeme mít dohodu, budeme mít i summit,“ poznamenal s tím, že během čtyř týdnů - a možná i dříve - by mělo být jasněji.

Poselství čínského prezidenta

Čínský prezident v poselství, které vicepremiér Liou podle agentury Nová Čína předal Trumpovi, naléhal na „rychlé završení jednání“. Sám Liou podle tohoto zdroje tvrdil, že obě strany „dosáhly nového konsensu v důležitých otázkách“. 

Liou měl podle původního plánu jednat ve Washingtonu jen dva dny, ale jednání mají dnes pokračovat s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem.

Nerovnoměrný obchod

Trump podle agentury Reuters uvedl, že se podařilo vyřešit některé z nejtěžších bodů, je ale třeba překlenout zbývající rozpory. Trump se podle agentury Reuters odmítl vyjádřit, co by se mělo stát s americkými dovozními cly. Čína požaduje jejich zrušení, zatímco američtí představitelé jsou přinejmenším prozatím opatrní, než aby se takové páky vzdali.

Obchod mezi dvěma největšími ekonomikami světa loni podle amerických údajů dosáhl výše zhruba 15 bilionů korun, z čehož na dovoz z Číny připadlo 12 bilionů a na americký vývoz do Číny necelé 3 biliony. Washington usiluje o rovnováhu v tomto obchodu, ale americký schodek se loni ještě prohloubil. V rámci tlaku na Peking zavedly USA loni dodatečná cla ve výši 10 až 25 procent na čínské zboží za více než 57 bilionů korun a Trump hrozil cly na veškerý dovoz z Číny. Peking naopak odpověděl cly na americké zboží.

Nový pokrok, věří Číňané

Čína a USA však nyní učinily „nový pokrok“ v rámci uplynulého kola obchodních jednání, které skončilo v pátek, uvedla dnes čínská státní televize CCTV. Obě strany jednaly o návrhu textu dohody v otázkách jako je transfer technologií, ochrana duševního vlastnictví, služby, zemědělství, bilaterální obchodní bilance a systém realizace. Jednání mají pokračovat příští týden.

Ani jedna ze stran však po třídenním jednání neposkytla žádné bližší podrobnosti. Poradce Bílého domu Larry Kudlow v pátek v rozhovoru s Bloomberg Television prohlásil, že byl učiněn pokrok v mnoha oblastech. Obchodní jednání mají podle něj pokračovat příští týden prostřednictvím videokonference. Pokračování v jednáních berou ekonomové jako pozitivní znamení.

„Skutečnost, že stále jednají a mluví o jednáních pozitivně naznačuje, že si obě strany myslí, že jsou na cestě k vyřešení,“ řekla agentuře Reuters viceprezidentka americko-čínské obchodní rady Erin Ennisová. Rada zastupuje americké firmy podnikající v Číně. Centrem sporu mezi oběma stranami jsou obvinění vlády amerického prezidenta Trumpa, že Čína krade technologie a nutí americké firmy předávat jí svá obchodní tajemství, aby Peking předstihl Washington v technologické dominanci.

Kvůli obchodnímu sporu mezi USA a Čínou už mimo jiné Světová banka a Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršily výhled růstu globální ekonomiky. Obávají se, že obchodní válka ublíží obchodu a způsobí, že podniky sníží investice do doby, než nebude jasné, jak spor skončí.

Zobrazit celou diskusi