Paní Zdena je v důchodu, má za sebou rakovinu, pomáhá v pobočce organizace Mamma Help, má tři dospělé děti, ale dvě se „nevyvedly“, a tak se místo rodičů stará o patnáctiletou Báru a desetiletého Martina. Důchod bere 11 000 korun, více než polovina padne na náklady za bydlení. Rodiče dětí na chod domácnosti ani na děti nepřispívají.

Dům je starý, bez izolací, sice v něm proběhla rekonstrukce, ale nedokončili ji. Dům nemá kromě izolace ani omítku. Mají proto velké náklady na topení. Mají také potíže s teplou vodou. Museli vyměnit pojistný ventil, ale teče jim bojler.

Dům má přízemí a jedno patro. Dole bydlí paní Zdena – má tam starou plechovou kuchyň z roku 1972, obývák, dva pokoje, jeden malý a koupelnu. Nahoře mají děti pokojíčky, je tam koupelna, která se teď nedá kvůli nefunkčnímu bojleru používat. Rodinný život se odehrává dole, děti spí nahoře.

Proměna byla převratná. Designéři Kamila Douděrová a František Kobližka tentokrát nešli jen po povrchu, ale dostali se i pod „kůži“ starému domu. Otevřeli strop a odhalili stěny. Narušili do hloubky letité pořádky a vdechli prostoru nový život.

Největší výzvou bylo odhalit trámy ve stropě a otlouct některé původní omítky až na cihlu. Designéři doufali, že budou zachovalé a pěkně otesané. U zdí si přáli, aby byly cihelné, správně vázané s minimem kazů nebo pozdějších dozdívek a úprav. Podařilo se to nejen v obývacím pokoji, ale také v dětských pokojích.

Obě děti mají krásné velké postele, dostatek skříní s úložným prostorem a pracovní stůl s policemi. Kuchyně je moderně pojatá a praktická. Barevně spíše střídmá. Kombinuje bělené dřevo na dvířkách a viditelných plochách s lávově hnědou pracovní deskou. Zajímavou vychytávkou jsou rozšířené parapety.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 8. dubna ve 21.30 na Primě.

Fotogalerie
17 fotografií