Když se chovatel Pavel Vodehnal vydal ve středu kolem deváté ráno stejně jako každý jiný den na pravidelnou kontrolu ke guerézám, čekalo ho pořádné překvapení – bylo jich o jednu víc! U statečné maminky Lucie se krčilo čerstvé mláďátko. Zkušený chovatel nejprve zkontroloval, zda je miminko živé a má úchopový reflex (dokáže sevřít ruku v pěst), potom i jestli je dobře přisáté na bradavce a pije mlíčko. Vše bylo naštěstí v pořádku, stejně jako zasloužilá matka, která chvíli předtím přivedla na svět svého desátého potomka. 

Už teď se na nejnovější mládě mohou návštěvníci podívat v expozici gueréz na Opičích ostrovech. „Pozná se snadno – je totiž celé bílé s růžovým obličejem. Známky šednutí srsti se u něj projeví přibližně po měsíci,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů David Vala. Do typické černobílé barvy s pláštěm delších chlupů na plecích a hřbetě se guerézka vybarví zhruba v jednom roce.

Lucie je po porodu opatrnější a drží si odstup. Na rozdíl od ostatních členů skupiny, kteří si chovatele během úklidu zblízka zvědavě prohlížejí, se zatím raději drží stranou. Vůči „svému druhu“ však ostýchavá není – typickým zvykem gueréz je totiž půjčovat miminko ostatním členům skupiny, aby se i oni naučili pečovat o mláďata. Do péče se nezapojuje jen samec Katanga, jenž na celou guerézí rodinku dohlíží.

Fotogalerie
3 fotografie