Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dubaj za hubičku: Jak si užít luxus za cenu běžné dovolené?

4. dubna 2019 | 14:00

Turisticky nejsdostupnější a suveréně nejuvolněnější z arabských emirátů, právě taková je Dubaj. Pokud o ní pořád smýšlíte jako velmi drahé legraci za týden válení se na pláži, je na čase to změnit. Dubaj toho totiž nabízí mnohem víc, a pokud si všechno předem naplánujete, vyjde vás mnohem levněji, než by se mohlo zdát.

Kdy vyrazit na blízký východ? Právě teď! V Dubaji totiž v dubnu vrcholí sezóna a místo nevypočitatelného jara si tu užijete tropické teploty kolem pětatřiceti stupňů, sněhobílé pláže a mořský vánek. Navíc za cenu klasické dovolené. Jak na to? Máme pro vás několik užitečných rad a tipů.

Jak ušetřit na dopravě

Pokud netrváte na tom, že se do Dubaje musíte proletět se společností Emirates, která je právem považovaná za luxus v oblacích, volte leteckou společnost Fly Dubai. Zpáteční letenka, když vychytáte termíny letu, vás vyjde pod deset tisíc korun.

Podobně můžete ušetřit i na dopravě přímo v Dubaji. Zapomeňte na to, že byste chodili pěšky. Zajímavá místa jsou od sebe vzdálená klidně i několik desítek kilometrů a horké počasí a minimum zeleně také zrovna nevybízí k dlouhým procházkám. Na druhou stranu si díky tomu můžete dopřát zážitek v podobě jízdy v samořiditelném metru, které kopíruje hlavní silnici Sheikh Zayed. Děti do pěti let zde jezdí zdarma, celodenní lístek vás vyjde zhruba na 120 korun.

Co vás tu také vyjde levněji, než v Čechách, je jízda taxíkem, kterých je tu navíc všude plno. Deset kilometrů jedete zhruba za 150 korun. Vždy si ovšem vybírejte vozy, které mají béžovou barvu. Také se před nastoupením do vozu zeptejte, jestli řidič zná cestu, kam jedete a také na cenu. Každopádně šance, že vás řidič jako turistu okrade je velmi malá.

Pokud patříte mezi řidiče a je vás víc, vyplatí se nejvíc pronajmout si na dobu pobytu auto. Nejen že nebudete ničím limitování a můžete se vydat, kam se vám zachce (například do 140 km vzdáleného Abu Dhabi), ale navíc počítejte s tím, že jestli je v Dubaji něco opravdu levné, pak jsou to pohonné hmoty.

Ignorujte hotely na pláži

Právě díky nízkým cenám za taxíky můžete výrazně ušetřit na ubytování. Rovnou se rozlučte s myšlenkou, že byste bydleli v hotelu na pláži, pokud nemáte v plánu za ubytování utratit několik desítek tisíc. Podobný luxus si můžete užít v hotelech v centru města a i když si k ubytování připočtete každodenní cesty taxíkem, i tak zaplatíte několikanásobně nižší cenu.

Pokud chcete utratit opravdu málo, vydejte se sem v létě, kdy ceny za hotelové pokoje výrazně klesají. Musíte ale počítat s tím, že v červenci a srpnu je zde takové vedro, že je většina atrakcí zavřená a život zde začíná až po západu slunce, tedy kolem desáté hodiny večer. V budovách i hotelech je sice klimatizace, ale na pláži v tomto parnu prostě nevydržíte, takže vydat se sem v létě je spíš na škodu.

I v Dubaji najdete hostely, stejně jako kdekoliv jinde na světě. Za jednu noc zde zaplatíte klidně i 500 korun se snídaní, pokud vám nevadí, že budete spát v pokoji společném s více lidmi. Za soukromý dvoulůžkový pokoj se pak cena pohybuje zhruba kolem dvou tisíc korun za noc.

Jídlo za pakatel, alkohol za cenu zlata

Stejně jako všude jinde ve světě, i v Dubaji platí, že nejlevněji se najíte v obchodních centrech. Přestože to není zrovna vrchol kulinářství, dobré jídlo všech světových kuchyní, na které si vzpomenete, zde koupíte do 150 korun za porci, což oceníte, hlavně pokud cestujete s dětmi, které zpravidla nejsou milovníky testování nepoznaných chutí.

Fantastických restaurací, kde vás večeře bude stát zhruba 300 korun, je v Dubaji také dost. Jen se musíte vyhnout hotelům, centru města a pláži JBR. Pokud chcete ochutnat opravdu autentickou místní kuchyni, zapomeňte na restauraci a domluvte si oběd v Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Kromě mnoha tradičních jídel formou švédského stolu je jeden a půl hodinový oběd tvořen z diskuze s místními, kterých se můžete zeptat na všechno, co vás ohledně arabské kultury a života zajímá. Oběd vyjde zhruba na 700 korun. Děti od 6 do 11 let platí polovinu, děti do pěti let mají vstup zdarma.

Co je v Dubaji opravdu nesmírně drahé je alkohol. Není divu, Emiráty jsou muslimskou zemí a ohledně alkoholu tu platí velmi striktní pravidla, která jsou v Dubaji uvolněná jen díky turismu. Za velké pivo tu zaplatíte zhruba 250 korun. Pokud se tedy bez alkoholu na dovolené neobejdete, kupte si ho raději na letišti před odletem. V Dubaji si alkohol mimo bary a restaurace můžete koupit jen pokud zde bydlíte a máte licenci. Jinak máte smůlu.

Každý den nový zážitek

I když vás dovolená v Dubaji nevyjde nejlevněji, není ani potřeba, aby vás finančně zruinovala, pokud budete plánovat dostatečně dopředu. Spousta aktivit je tu zdarma, nebo stojí opravdu pár korun. Rozhodně musíte navštívit pláže a vykoupat se v místním moři. Skvělým zážitkem jsou ale také dostihy velbloudů v Dubai Camel Racing Club, ze kterých na vás dýchne atmosféra tisíce a jedné noci.

Stejně tak běžte navštívit trhy s kořením a zlatem v Deiře. Zážitek je zdarma, ovšem počítejte s tím, že arabové vás budou neustále oslovovat, ukazovat vám zboží a lákat vás ke svým stánkům. Neustále! V Deiře si také užijte jízdu na vodním taxi. Přeprava stojí 6 korun a dřevěná loďka vás převeze z jednoho břehu na druhý.

Co musíte navštívit bez jediné výmluvy, je pláž Jumeriah Beach Residence (JBR) lemují ji hotely a promenáda a je to místo, kde to žije. Vedle spousty barů je to také jedno z mála míst v Dubaji, kde si můžete užít příjemnou procházku. Pokud se rozhodnete neutratit peníze za vyhlídku z Burj Khalifa - nejvyšší budovy na světě, vyrazte alespoň do obchodního centra Dubai Mall a prohlédněte si ji zespoda. Ale raději si ten zážitek z pohledu na město Dubaj z výšky dopřejte. Nikdy na něj nezapomenete.

Autor: Brigita Zemen
Video se připravuje ...