Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výbuch plynových bomb v Plané zabil zaměstnance: Ve skladu prý docházelo k nelegálním čachrům

Autor: rc - 
4. dubna 2019
11:55

Střepy létaly vzduchem a domy se otřásaly v základech. Soud v Tachově řeší případ požáru skladu plynových bomb v Plané, který se stal v létě roku 2017. Při rozsáhlém požáru, který podle expertů zapříčinila nepovolená manipulace s plynem, uhořel jeden člověk. K soudu se dostala nahrávka, v níž je slyšet člověk, který mluví o tom, že ve skladu mělo docházet k „přepouštění“ plynu. Soud žádá fonetickou expertizu videonahrávky.

V ohnivé inferno se změnil v roce 2017 sklad plynových bomb v Plané na Tachovsku. Příčinou rozsáhlého požáru měla být nepovolená manipulace s plynovými bombami. Na místě tehdy zasahovaly desítky hasičů, kteří museli uzavřít několik ulic a evakuovat desítky lidí.

„Během požáru došlo k řetězovým výbuchům desítek plynových lahví, v důsledku čehož byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu,“ uvedl podle serveru Novinky.cz žalobce.

Sklad patřil Pavlu Kovaříkovi (64), který přiznal, že v době nehody nebyl zkolaudovaný. „Spoléhal jsem na dobrozdání hasičů, kteří tam byli na kontrole v roce 2014 a skladování plynových lahví v něm schválili. Kolaudaci jsem z časových důvodů nestihl. Myslel jsem si, že když je to provozuschopné, je kolaudace už jen administrativní krok,“ řekl Kovařík.

Žalobce navíc podle serveru Novinky.cz uvedl, že majitel neměl povolení k manipulaci s plyny. Při požáru zemřel zaměstnanec firmy (†60). Kovařík je obžalovaný z usmrcení z nedbalosti a ve středu stanul před soudem. V den požáru vznikla nahrávka, kterou pořídil Zdeněk Hudler, Kovaříkův soused. V nahrávce, která zachycuje požár skladu, zřetelně zaznělo: „ Ten č… přepouštěl plyn.“

Hudler již stanul před soudem, ovšem popřel, že by hlas na videu patřil jemu, a uvedl, že patří jinému muži. Ovšem poté, co byl dotyčný muž předvolán k výslechu, uvedl, že hlas patří Hudlerovi. Kovařík přepouštění plynu u soudu popřel. „O ničem takovém nevím. Jen jsme prodávali. Plyn mohl unikat z lahví, které měly poškozené například těsnění ventilu. Stává se také, že při manipulaci s lahvemi dochází k nárazům a při tom se může ventil pootevřít,“ uvedl.

Soudkyně Michaela Řezníčková při středečním stání uvedla, že nechá videonahrávku podrobit fonetické expertize, díky níž se zjistí, komu patří hlas, který zazněl na videu. Soud tak bude pokračovat v červnu.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání