Ideálním prostředím pro vznik kožní mykózy jsou vlhčí místa, jako například kožní záhyby či mezi prsty na nohou. Objevit se ale může i na jiných místech na těle, a to bez ohledu na to, jak přísně dbáte na hygienu.

Skoro polovina Čechů trpěla někdy plísní

Mykóza se běžně podceňuje, a přitom se jedná o onemocnění velmi nepříjemné – zánětlivé, svědící a někdy i bolestivé. Jak ukázal průzkum agentury Ipsos, příznaky typickými pro mykotické onemocnění během sledovaného půl roku (březen – srpen 2018) trpělo 43 % české populace.

První pomoc v lékárně

Pokud se objeví příznaky, měli byste navštívit dermatologa. Jenže objednací termíny jsou často dlouhé. V takové situaci je dobré zajít se poradit do lékárny a řešit situaci přípravky volně dostupnými. Je vhodné volit takové, které působí nejen proti plísním, ale zároveň mají antibakteriální, protizánětlivý účinek a zároveň hubí i původce plísní (fungicidní účinek). Tím se zabrání návratu infekce. Mezi látky ničící původce plísní patří například naftifin.

Letní obuv odhalí nedostatky

Mnoho lidí si až v létě díky otevřené obuvi uvědomí, že je něco v nepořádku. Málokdo chce po koupališti chodit s nevzhlednými nehty a nezdravě vypadající kůží. Nehledě na to, že se v tu chvíli sám stává šiřitelem kožních a nehtových mykóz. Podívejte se na svou kůži a nehty už nyní a zakročte. Čím dříve, tím lépe.

Dermatoložka: Léčit se musíte včas!

„Léčba kožních a nehtových mykóz může být dlouhodobá, zejména pokud s ní začnou pacienti pozdě,“ tvrdí doc. MUDr. Ivana Kuklová z Dermatovenerologické kliniky VFN a dodává: „Důležité je nepřestávat ihned po vymizení příznaků. Měla by pokračovat alespoň další dva týdny. Pokud zahájíme lokální léčbu včas, můžeme se vyhnout podávání systémových antimykotik, která mohou představovat zátěž pro organismus. Řada osob si ovšem změny na kůži a nehtech s mykózou vůbec nespojí a promešká tak možnost začít ji léčit včas."

Češi a plísňová onemocnění

Více než polovina z těch, kteří trpěli příznaky typickými pro mykózu, je za toto onemocnění neoznačila. Nejvíce je trápilo svědění a začervenání, potýkali se ale i s řadou jiných projevů. Nemocným v průměru trvalo 21 dní, než projevy začali řešit. Pokud mykóza zasáhne více než 25 % nehtu, je na řadě náročnější léčba tabletkami.

Češi a plísňová onemocnění
Autor: Exoderil, Infografika Blesk