Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Hlavně zadek v teple. Nejdražší „bavoráky“ pro poslance jsou dar pro Okamuru a spol.

Autor: Petr Holec - 
4. dubna 2019
05:40

Symbolika v politice trumfuje realitu, mohli by konečně vědět i v Poslanecké sněmovně. Pak by totiž možná i její místopředsedové pochopili, že koupit si pro sebe nejdražší BMW řady 7 v plné palbě s vyhřívanými sedadly, 10 reproduktory a rozpoznáváním bdělosti řidiče, zatímco se vláda hádá, kde vzít víc peněz na důchody nebo na rodičovskou, lidi trochu naštve. Aspoň ty senzory bdělosti řidiče si mohli poslanci odpustit, když už jim s auty platíme i šoféry.  

A zvlášť, když i prezident Miloš Zeman, ústavně nejvyšší hlavoun v zemi, brázdí vlast v superbu. Taky si jeho pořízení umí pokaždné správně užít a dát mu potřebnou publicitu, na rozdíl třeba od šéfa ODS a jednoho z místopředsedů Sněmovny zná totiž dobře sílu politické symboliky. „Na používání služebního vozu není nic papalášského. Je to od premiéra ubohý populismus, který je schovaný za svými miliardami a luxusem a přitom si jako ministr financí nechal přidělit ochranku,“ řekl Blesk Zprávám Fiala.

Ten v sobě znovu nezapřel politologa, co se i na běžnou politiku dívá skrz univerzitní teorie. Premiér Andrej Babiš a šéf ANO samozřejmě nákup drahých bavoráků nekritizoval proto, že by jejich výměna za superby spasila státní rozpočet nebo chtěl vedení Sněmovny upřít služební auta. Na rozdíl od Fialy prostě i on jen chápe, že něco takového skvěle prodává a že by i poslancům stačily škodovky. A zvlášť v době, kdy se politici trumfují, kdo je větší vlastenec.

„Projev ryzího papalášství,“ komentoval proto Babiš nákup aut. A není sám. Už vloni v listopadu se na svém facebooku rozepsal i „obvyklý podezřelý“ Tomio Okamura, šéf populisitcké SPD. I jemu dali poslanci dar z nebes. „Všichni, kdo jsou ve vedení Sněmovny, jezdí nejdražším BMW sedmičkové řady a užívají si plnými doušky luxus za veřejné peníze. Já jsem jediný, který od prvního dne po zvolení do vedení Sněmovny řekl, že odmítám sednout do tohoto auta. Já si nepotřebuji užívat za státní peníze nepřiměřeného luxusu a jezdím škodovkou,“ napsal tehdy.

To je samozřejmě ironie. Právě Okamura je známý svou zálibou v luxusních sporťácích, jen si je ale užívá za vlastní peníze. Anebo aspoň ne za peníze, které jdou přímo z veřejného rozpočtu, ale případně je fakturuje za své PR služby vlastní straně, jak předvedl v Úsvitu. To ovšem není jediná ironie. Vedení Sněmovny se teď radši začalo od svých BMW najednou distancovat, takže se zdá, že v nich vlastně nikdo skoro nejezdí. Nejspíš by jim proto stačily dacie.  

„Mám přidělené pro pracovní účely auto s řidičem značky BMW a využívám ho průměrně jednou týdně. Některé týdny třikrát a některé týdny vůbec. Nejsem ale odborník na protokolární věci,“ komentoval nákup nových bavoráků pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Odborník na protokolární věci? Piráti občas působí jako z jiného světa, tak jen pro informaci: BMW není úplně nejlevnější značka.

Ano, podobně jako Fiala se kdysi hájil i Václav Klaus, když nákup audi za veřejné peníze místo škodovky upřímně obhajoval tím, že superb vzadu „drncá“. To možná i ano, ve srovnání s dneškem ale tehdy panovala doba politické nevinnosti. Okamura ještě v TV zakládal cestovky pro plyšáky a Pikalovi by v hospodě neprodali ani pivo. Tradiční politici pořád zkouší lidi varovat před populisty, pak se ale vidí v BMW, co vám ohřeje zadek, a sami najednou udělají všechno pro to, aby je lidi volili.   

petr12 ( 4. dubna 2019 10:40 )

Kde jsou kvičíci hordy omladiny,umělecká svoloč,aktivisti smažky,pirátu,koko.i a pí.i s červenými kartami,politické zrudy Kalousek,Němcová,Farský,Gazdík,Fiala,Drahoš banda senátoru a jiných chcíplotin proč nejdete kvičet na náměstí!!!

a-z- ( 4. dubna 2019 08:25 )

To je sice za celé darmo, ale myslím, že si to prodejce dorovná na servisu.

datel ( 4. dubna 2019 08:02 )

fiala je sám osel

kradlous ( 4. dubna 2019 07:50 )

Vystudovaný boss zločinecké ODS Fiala je jenom ubohý vidlák.

Josef Rysavy ( 4. dubna 2019 06:50 )

Prominte, ale za tu cenu ( pod 1 mil. kc za BMW 7 radu, Rad se pridam a zaplatim bez vahani. Dekuji JRR

Zobrazit celou diskusi