Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krávy důležitější než ženy? Kvůli dojnicím chtějí zakázat lék důležitý při porodech

Autor: Mii - 
3. dubna 2019
18:10

Emotivní debata, ve které figurují ženy a krávy, se poslední týdny vede v Indii. Místní vláda chce zakázat užívání látky oxytocinu, který se používá v porodnictví u komplikovaných a rizikových porodů. Řada chovatelů skotu jej zneužívá při chovu krav, kterým tak upravují laktaci zvířete. Krávy tím mají produkovat mléko, které je škodlivé pro lidi. Toto tvrzení není vědecky podložené, vláda přesto chce užívání oxytocinu zakázat. I když bude velmi chybět v nemocnicích a ženy to při porodu může stát život, informuje server Independent.

Diskuze jsou natolik ostré, že se do nich zapojil indický premiér Narendra Modi a jeho vláda. Požádal místní Nejvyšší soud, ať zákaz oxytocinu podpoří. Jde o látku, která se v současnosti používá v porodnicích po celé Indii za účelem zamezení poporodního krvácení nebo regulování kontrakcí v pozdních fázích těhotenství.

Jde rovněž o látku, o které indická média přinesla několik zpráv, že ji zneužívají mléčné farmy k regulaci laktace krav. Zvířata se tím mají stávat neplodnými a mají produkovat mléko, které je škodlivé pro konzumaci lidmi.

Žádná z těch zpráv nebyla podložená vědeckými výzkumy, které by potvrdily, že oxytocin skutečně způsobuje u krav takové efekty. Veřejnost ale vzala tvrzení velice vážně – krávy jsou v Indii posvátná zvířata a jakýkoli náznak toho, že trpí, lidi velice rmoutí. V Indii se rovněž konají za pár týdnů volby do parlamentu a současná vláda vidí v zákazu oxytocinu možnost, jak získat voliče.

Lékaři: Oxytocin nemůžeme nahradit

Zákazu ovšem oponuje odborná veřejnost, podle které je zbytečný a může stát rodící ženy život. Již nyní má Indie navzdory svému rychlému ekonomickému růstu jednu z největších měr úmrtnosti žen při porodech ze všech světových velmocí. Z 26 milionů porodů, ke kterým ročně v zemi dochází, zemře 130 žen ze 100 tisíc. Zákaz oxytocinu to podle lékařů ještě umocní.

Indická medicínská asociace (IMA), největší sdružení lékařů v zemi, například uvedla, že je to látka, kterou nelze u porodů nijak nahradit. IMA proto podala stížnost Nejvyššímu soudu, ve které píše o „možném vlivu na životy tisíců nevinných matek“.

Vláda se poprvé oxytocinem začala zabývat v dubnu 2018, kdy přikázala, aby látka byla vyráběna pouze státem kontrolovanou firmou nacházející se ve státě Karnátaka. Lékaři rychle upozornili na to, že si nejsou jistí, jak to společnost zvládne, protože oxytocin nikdy předtím neprodukovala.

Už tehdy vznikly žaloby, které upozorňovaly na problematičnost situace. Případem se zabýval soud v Dillí, jenž dal za pravdu doktorům a odkazoval na absenci vědeckých důkazů pro tvrzení o škodlivosti pro krávy. Produkci oxytocinu opět povolil pro soukromé firmy. Došlo ovšem k odvolání, které skončilo u Nejvyššího soudu. Ten se věcí zabývá v těchto dnech.

Zobrazit celou diskusi