Na oplátku proto blokuje výstavbu stadionu a v rozporu se soudním zákazem od prosince vybíral před tamními hokejovými halami a hotelem parkovné. Rozčileným řidičům tam najatí hlídači nevypisovali žádný daňový doklad.

Za 100 až 150 korun parkovného dostávali obyčejný trhací lístek, používaný dříve v šatnách kin či divadel. „Chceme s podnikatelem jednat, on však nereaguje,“ prohlásil radní Tomáš Koláčný (Piráti).

Kde je jádro sporu?

Město Brno je vlastníkem pozemků okolo Bobycentra a bývalého stadionu Za Lužánkami. Jádrem sporů je, že na těchto pozemcích má podnikatel Libor Procházka soudem přiznané nemovitosti – chodníky, silnice, lavičky, sloupy veřejného osvětlení.

Získal je v divokých devadesátých letech „za hubičku“ v dražbě po bývalém hokejistovi Komety, zkrachovalém hoteliérovi a někdejšímu vlastníkovi fotbalového klubu Lubomíru Hrstkovi. Právě kvůli těmto majetkům nemůže město na svých pozemcích v lokalitě stavět, ani s nimi jinak nakládat.

Určovací žaloba Brna tedy formálně směřuje na společnost Czechcity, která je jednou z Procházkových firem. Další jeho společnost LP Expo vlastní v místě podzemní garáže a firma Masada má tenisové kurty. Obojí leží na pozemcích města.

Směna historických domů za asfalt neprošla

Brno se s Procházkou, který má trvalé bydliště na úřední adrese magistrátu, soudilo neúspěšně už od roku 2004. Spory vedlo o podzemní garáže u bývalé Billy. Město soud prohrálo a zaplatilo podnikateli 13,5 milionu korun za bezdůvodné obohacení. Bývalé vedení Brna, ve kterém stejně jako nyní seděli i Piráti a lidovci, proto s Procházkou jednalo.

Zástupci ANO v čele s exprimátorem Petrem Vokřálem tehdy poukazovali na prohraný spor a obávali se, že Brno může Procházkovi platit další desítky milionů.

Bývalé vedení magistrátu proto dokonce „potichu“ připravilo i směnu osmi lukrativních městských historických domů i s nájemníky, které Procházka za svůj „asfalt u Lužánek“ požadoval. Po medializaci plánu a nátlaku veřejnosti však na poslední chvíli s mnohamilionového kšeftu sešlo.

Situace, která je již nejméně 15 let prvořadou brněnskou ostudou, se tak nyní vyhrotila až k současnému soudnímu podání.

Kolos chátrá 

Samotný stadion Za Lužánkami byl ve své době největším v ČR. V roce 2001 však kolos pro 50 000 diváků přestal vyhovovat požadavkům na 1. českou fotbalovou ligu a tehdejší klub 1. FC Brno se musel přestěhovat do Králova Pole. Roku 2004 koupilo stadion Za Lužánkami statutární město Brno za 17,5 milionu korun. Od té doby pouze chátrá.