Mluvčí městské policie Jiřina Ernestová uvedla, že muž se po přivolání strážníků k podvodu přiznal. „23letý muž uvedl, že měl na těle kameru, sluchátko, mikrofon a baterie. Všechno dobrovolně předal hlídce,“ sdělila mluvčí. Za pomoc se získáním průkazu taxikáře měl zaplatit 10 000 korun, nesdělil však komu. Případ se nyní bude řešit jako přestupek.

Podle mluvčího Hofmana je úspěšnost u zkoušek zhruba 60 procent. „Řada účastníků se navíc na zkoušky nakonec ani nedostaví a zabírají tak místo dalším žadatelům. Nejedná se o první případ podvodu. S městskou policií jsme ale v tomto směru domluveni na intenzivní spolupráci,“ sdělil.

Vláda koncem února odsouhlasila novelu o silniční dopravě, kterou bude schvalovat parlament. Počítá s tím, že vozy taxi nebudou muset mít povinně taxametr a střešní svítilnu, což kritizují taxikáři. Návrh mimo jiné ruší i možnost obcí stanovit jako podmínku pro získání průkazu taxikáře zkoušky z místopisu a dalších znalostí, což se nelíbí hlavnímu městu.

V Praze podle údajů magistrátu působí 9 800 taxikářů, další skoro 3000 šoférů jezdí pro alternativní přepravce Uber a Taxify. Právě alternativní taxislužby motivovaly vládu k přípravě novely zákona, proti vstřícnosti k nim zároveň dlouhodobě protestují řidiči klasických taxi. Podle nich tyto firmy zaměstnávají nekvalifikované řidiče a křiví trh. Některé taxikáře v Praze provází špatná pověst za účtování přemrštěných částek zejména zahraničním turistům. Podle zástupců taxikářů se to týká zlomku řidičů.