„Dotační program pro památky a významné budovy v Ostravě je určen soukromým vlastníkům jednotlivých budov i dalším organizacím. Nejsou podporované organizace zřizované státem,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

O dotaci z programu mohou zájemci žádat od 8. dubna do 10. června.

Na jeden projekt je možné získat minimálně 50 tisíc korun, maximálně pak milion korun. Město letos horní hranici zvýšilo z původního půl milionu korun, což podle Bajgarové umožní uskutečnit i významnější projekty.

„Zároveň jsme prodloužili termín na realizaci, který je v této chvíli od 1. června 2019 až do 30. září 2020, aby ti jednotliví žadatelé měli dostatečný časový prostor,“ uvedla Bajgarová.

Krátit se nebude

Město se podle ní rozhodlo, že nebude krátit jednotlivé žádosti, což některým zájemcům v minulosti působilo problémy. „Budeme pouze hodnotit a vybírat ty nejlepší a nejvýznamnější projekty,“ podotkla náměstkyně.

Požadovaná výše dotace ale zároveň může představovat maximálně 50 procent uznatelných nákladů. „Zbytek si žadatelé mohou dofinancovat například z dotačního programu kraje anebo z vlastních zdrojů,“ řekla Bajgarová.

Z těchto dotací byla v minulosti opravována například katedrála Božského Spasitele či renovace kostela svaté Anny v městské části Polanka.

VIDEO: Zámek Fryštát v Karviné.