Ve středu Evropská unie odklepla peníze na projekt RICAIP. V jeho rámci má vzniknout výzkumné centrum, které umožní virtuální propojení různých laboratoří pro inteligentní výrobu v Evropě. „Centrum založíme velmi brzo, ale musíme ho pak rozchodit do evropských rozměrů,“ uvedl ředitel CIIRC Vladimír Mařík. „Cílem je za šest let mít fungující centrum, kde si může kdokoli v Evropě nebo ve světě nechat vyvinout experimentálně robotizovanou výrobní linku,“ vysvětlil.

Úspěch projektu v žádosti o podporu z EU uvítal premiér Andrej Babiš (ANO). „Česká republika tak právě dostala unikátní šanci udávat směr průmyslu budoucnosti,“ uvedl na twitteru.

10 nejlepších

Evropská unie podpoří projekt 15 miliony eur z celkových 50 milionů eur. O její dotaci se podle Maříka ucházelo asi 200 projektů a peníze získala nakonec přibližně desítka z nich. Rozhodnutím EU bylo podle Maříka podmíněno uvolnění peněz z dalších zdrojů, které také přislíbily peníze. Zhruba 30 milionů eur tak půjde z evropských strukturálních fondů. Další peníze dají v různých programech česká a německá vláda. Zhruba po čtyřech letech by pak měl podle Maříka projekt začít na svůj provoz také sám vydělávat.

Vedle institutů CIIRC a CEITEC se na projektu budou podílet také Německé centrum pro umělou inteligenci a Centrum pro mechatroniku a automatizovanou techniku v Saarbrückenu. Vysoké učení technické v Brně získá na projekt 300 milionů korun, na ČVUT v Praze půjde 950 milionů korun, řekl Mařík. Zájem o spolupráci s budoucím centrem podle něj už vyslovili například Nizozemci nebo Korejci. 

Fotogalerie
4 fotografie