Lukáš měl dobrou náladu, v pondělí odpoledne se vracel z práce domů za přítelkyní a dvěma dětmi. Ještě vtipkoval se starou paní na protějším sedadle, která tvrdila, že vedle něj omládne. Pak přišel náraz. „Odpálilo mě to na další lidi. Tma, sklo a prach,“ popsal první pocity po srážce s tramvají řidič z povolání.

Miminko na zemi, zdemolovaný kočárek

Zvedl se a převzal od jiného cestujícího miminko, které vypadlo na podlahu ze zdemolovaného kočárku. „Vzal jsem dítě do náruče a vytáhl šokovanou maminku ven. Pak se malý, byl to měsíční kluk, rozplakal. Oba jsem předal prvnímu záchranáři, na kterého jsme narazili,“ řekl Lukáš Blesk.cz.

Vděčná maminka

„V trolejbusu jsem byla i já a můj měsíční syn. Vypadl z kočárku a nějaký pán ho zvedl ze země a pomohl nám do sanitky. Ráda bych mu moc poděkovala. Pomohli byste ho najít? Syn je v pořádku na pozorování v nemocnici. Já jsem celá dotlučená, ale také v pořádku," napsala mladá maminka na facebooku.

Z Lukáše byl během několika hodin hrdina. Sám to ale odmítá. „Staráme se s přítelkyní o dvě malé děti, jednal jsem instinktivně. Vím, že tam byla spousta zraněných, ale já se okamžitě rozhodl, že tomu prckovi pomůžu,“ řekl rozhodně.

Sám vyvázl s boulemi na hlavě a odřeninami na rukách. „Z té více než padesátky lidí, kteří cestovali v trolejbusu, jsem asi dopadl nejlíp. Trochu mě pobolívá noha a ruka, ale to nic není,“ ubezpečuje mladý muž.

Tvrdí, že mohlo být hůř. „Cestou nastoupily tři maminy s dětmi. Jako by to snad tušily, dvě z nich vystoupily zastávku před srážkou.“

Šílené výjevy  

Protože seděl zády k šoférovi, nedokáže Lukáš říct, co se na ulici odehrálo. „Ale mám dojem, že trolejbus vůbec nebrzdil. Řidič měl ošklivě poraněné nohy, u předních dveří se choulil další člověk, už jen čekal na pomoc. Byly to strašné scény,“ popsal situaci.

Nenastoupila a to ji zachránilo

Náhlé vnuknutí, snad prozřetelnost, zachránilo v pondělí Hanu Fenykovou (37). Cestovala od rodičů a už už nastupovala na schůdky trolejbusu 33, který se jen za pár minut srazil v Masné ulici s tramvají.

„Byl ale moc nacpaný. Lidé byli narvaní na přední dveře, jako by byli nahromadění. Rozhodla jsem se proto jet autobusem hned za ním,“ svěřila se pro Blesk.cz. Vzápětí její jízda skončila.

„Vystoupili jsme, bylo kolem tři čtvrtě na dvě a museli projít kolem toho neštěstí. Zranění seděli na chodníku, třepali se, všichni krváceli, křičeli,“ vylíčila děsivé okamžiky paní Fenyková. V noci špatně spala, obraz havárie se jí objevuje stále před očima.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se srazila tramvaj s trolejbusem. Srážka si vyžádala několik desítek zraněných Aktu.cz

Fotogalerie
31 fotografií