Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zákeřná nemoc zabila diplomata Schwarze (†54). „Odešel kamarád,“ truchlí politici

Aktualizováno -
2. dubna 2019
11:00
Autor: ČTK, kal - 
2. dubna 2019
09:40

Zemřel bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědky, a někdejší velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz (†54). Oznámil to v úterý na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Schwarz byl z dosavadních osmi ředitelů ÚZSI od vzniku samostatného Česka nejdéle působícím. V čele rozvědky stál sedm let. Předtím také pracoval několik let u cizinecké policie.

Schwarz vystudoval ekonomiku na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni. Po studiu pracoval na přelomu 80. a 90. let nejprve jako ekonom v Kovohutích Rokycany. V roce 1991 začal pracovat u cizinecké policie a následně vystudoval obor Bezpečnostní služby na Policejní akademii v Praze.

K civilní rozvědce nastoupil roku 1999. Nejprve zastával post ředitele odboru zahraničních styků a později se stal náměstkem ředitele. V roce 2007 byl jmenován ředitelem ÚZSI a v této funkci byl až do roku 2014. V roce 2013 ho prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem.

Po odchodu z čela rozvědky se Schwarz stal českým velvyslancem v Izraeli. Právě tady ho navštívil v roce 2015 jako tehdejší šéf zahraničního výboru Sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09). Na postu v Izraeli loni v říjnu vystřídal Schwarze bývalý ministr obrany a zahraničí Martin Stropnický (ANO).

Na sociálních sítích se začala po Schwarzově smrti objevovat řada kondolencí dalších politiků, kteří na Schwarze vzpomínají jako na kamráda. „Zemřel Ivo Schwarz, můj dlouholetý kamarád. Profesionál u policie i v diplomacii. A zůstal při tom poctivý a ′normální′. R.I.P, milý Ivo,“ uvedl na Twitteru exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Bojoval s rakovinou?

„S panem Schwarzem jsem byl v úzkém kontaktu ještě jako ministr. Věděl jsem přirozeně o jeho zákeřné nemoci. Bojoval s ní ze všech sil a s obdivuhodnou statečností. Hlubokou soustrast rodině i přátelům,“ napsal ČTK bývalý ministr obrany a zahraničí Stropnický, který Schwarze v Izraeli vystřídal loni v říjnu. Podle informací Blesku Schwarz bojoval s onemocněním onkologického původu.

„Odešla jedna z výrazných osobností zpravodajské komunity v ČR. V našich myslích jsme s jeho blízkými. Ať jeho duše odpočívá v pokoji,“ uvedla na twitteru Bezpečnostní informační služba. O velkou ztrátu pro bezpečnostní a diplomatickou komunitu České republiky jde také podle senátora a bývalého velvyslance Pavla Fischera. 

Pollo ( 2. dubna 2019 17:57 )

Toho tě na článku zaujalo Fakt? Je mi tě líto.

panbuch ( 2. dubna 2019 17:31 )

Měl jsem možnost ho poznat a spolupracovat s ním jako poslanec, místopředseda Výboru pro obranu a předseda Komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství v řadě oblastí vzájemné spolupráce mezi ČR a Izraelí. Ivo byl velmi energický, vždy vstřícný, vynikající odborník a také velmi příjemný, prátelský společenský člověk.... Tím vice je mi osobně líto, že již mezi nám není. Tito lidé by nás neměli opouštět tak brzo... Hlubokou a upřímnou soustrast všem jeho pozůstalým a nejbilžším přátelům. Bohuslav Chalupa

1pravda1 ( 2. dubna 2019 12:16 )

A jeho nástupce Šašek byl postaven mimo službu kvůli ztrátám odposlouchávacích zařízení Agáta, špatnému hospodaření a možnosti akce Šuman... Kde jsou ty výsledky vyšetřování, co Hamáček slíbil veřejnosti? Tak kde jsou ty výsledky? https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hamacek-ma-zpravu-o-hospodareni-uzsi-probere-ji-s-jejim-vedenim/ 1648840

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa