Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman s Ivanou po boku bojuje za kanál. V Rakousku zmínil i císaře a Baťu

Aktualizováno -
2. dubna 2019
18:27
Autor: Jakub Kopřiva - 
2. dubna 2019
07:41

Na třídenní návštěvu Rakouska vyrazil prezident Miloš Zeman v doprovodu první dámy Ivany Zemanové nebo ministrů dopravy Dana Ťoka (za ANO) a průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO). Na programu měl setkání s krajany, kde si dobře naladěná hlava státu pochvalovala, že i rakouský prezident Alexander Van der Bellen je kuřák, a tak v tom není sám.

Zeman na setkání s krajany mluvil o svém oblíbeném tématu, plavebním kanálu Labe – Odra -Dunaj. „Jsem člověk skromný, a tak se spokojím jen se dvěmi třetinami,“ prohlásil prezident. Narážel tím na to, že by klidně vypustil labskou větev vodní cesty, která je podle expertů největším problémem celé stavby.

Jako Karel a Baťa

Hlava státu během debaty našla i oporu v minulosti. „Císař Karel IV. byl prvním projektantem tohoto kanálu,“ bavil prezident přítomné hosty na českém velvyslanectví ve Vídni. Sám se přirovnal k císaři Karlovi, rakouskému Františku Josefovi I. a podnikatelům Tomáši a Janovi Baťovým, kteří tuto plavební cestu zahrnovali do svých plánů.

Prezidenta ve středu čeká oficiální přijetí ve vídeňském Hofburgu, kde se setká se svým protějškem Van der Bellenem. Na programu je společný oběd státníků, po něm Zeman zamíří do rakouského parlamentu nebo na ekonomické fórum.

Rakouského prezidenta Van der Bellena přijal Miloš Zeman na Pražském hradě v červnu 2017. Rakouského prezidenta Van der Bellena přijal Miloš Zeman na Pražském hradě v červnu 2017. | Kancelář prezidenta republiky

V jádru není shoda

„Samozřejmě jsou tu témata, která jsou důležitá z hlediska ekonomické spolupráce. Tam patří zejména dopravní infrastruktura, protože bez dobrého spojení nemůžeme dobře fungovat mezi sebou,“ řekl ČTK před Zemanovou návštěvou šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, podle něhož jsou česko-rakouské vztahy velmi dobré.

Obě země se však neshodnou zejména v přístupu k jaderné energetice. „Jak známo, na to máme s Rakouskem odlišný názor, ale nevyhýbáme se tomu,“ poznamenal Jindrák.

Na přetřes i kanál Dunaj–Odra–Labe

Český prezident se ve Vídni setká také s Van der Bellenovým předchůdcem v prezidentském úřadě Heinzem Fischerem či s exkancléřem Franzem Vranitzkým. Oba někdejší sociálnědemokratické politiky Zeman považuje za své přátele.

Na čtvrtek má prezident naplánovánu mimo jiné schůzku s rakouským ministrem dopravy Norbertem Hoferem, kterého v roce 2016 podpořil jako prezidentského kandidáta. Chce s ním hovořit také o propojení Dunaje a Odry.

Zeman v minulosti přijal na Hradě i prezidentského kandidáta Norberta Hofera. Zeman v minulosti přijal na Hradě i prezidentského kandidáta Norberta Hofera. | Reuters

Na závěr své návštěvy Rakouska zamíří Zeman k fragmentu kanálu, který byl ve 40. letech minulého století zamýšlen jako součást takového propojení.

qmurq ( 2. dubna 2019 23:19 )

https://echo24.cz/g/S9CcL/prezident-zeman-byl-na-matejske-pouti-projel-se-i-strasidelnym-zamkem/2

Pollo ( 2. dubna 2019 18:00 )

Tak kanál, hm, trefné. Kohopak to napadlo?

turbina ( 2. dubna 2019 10:22 )

Rakušáci, zavezte Emana do Vídeňského lunaparku na Ruské kolo a máte od slintaly pokoj.

ivoadler ( 2. dubna 2019 09:40 )

Ať už jde s těma kanálama do kanálu. Je to chiméra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa