Už okna neplní svou funkci tak jak mají? Na vině může být materiál, špatné stavební provedení nebo nesprávná péče.  Co dál? Okna opravit nebo vyměnit? Nejčastěji zjistíte, že se vám vyplatí výměna za nové. Jak je vybrat?

Místo instalace

Kde budou okna zasazena? Je to uprostřed zástavby nebo na rušné ulici? Bude třeba řešit odhlučnění nebo prašné prostředí? A co bezpečnost a povětrnostní podmínky?

Dřevěná okna Vekra
Autor: Window holding

Materiál

Jaký materiál zvolit? Dřevo, plast, hliník nebo dřevohliník? Který materiál je ten nej? Když se zaměříme na tepelně izolační vlastnosti, nikdy nešlápnete vedle. Kolik tepla udrží okna v interiéru? Záleží na stavební hloubce rámů a křídel a také na zasklení.

Lepší je investovat do izolačního trojskla. Každý materiál má své výhody a nevýhody, z hlediska izolačních vlastností ale materiál prakticky nehraje žádnou roli. Záleží na vás a vašich požadavcích na vzhled, údržbu a samozřejmě na finanční stránce.

Hliníkový HS PORTAL zdvižně-posuvný systém
Autor: Window holding

Cena

Jeden z parametrů, který často rozhoduje. Dejte si ale pozor na to, co kupujete. Nízká cena může znamenat ošizená okna. To ale nezjistíte hned. Můžete to klidně zjistit až následující zimu nebo po několika sezónách používání.

Je dobré vědět, kdo a kde vaše okna vyrobil. Budete mít alespoň trochu jistotu, že se v případě problémů můžete obrátit přímo na výrobce.

Plastová okna, barva dub bahenní
Autor: Window holding

Montáž

Chcete se pustit do montáže svépomocí? Nedělejte to. Kupte si raději okna na klíč i s montáží. Nejde totiž jen o správné usazení oken do otvoru, ale hlavně o správné ošetření spáry, která spojuje okno se stěnou domu. Nesprávná montáž zničí i to nejlepší okno.

Premium Siena Noce
Autor: Window holding

Nepodceňujte údržbu

Myslíte si, že nová okna stačí jen umýt? Chyba lávky. Všechna moderní okna potřebují jednou za rok promazat kování, zkontrolovat pružnost těsnění, případně ho trochu přetřít glycerinem nebo silikonovým olejem.

Dřevěná okna navíc potřebují 2x do roka ošetřit balzámem na dřevo. Pokud nebudete okna udržovat, můžete mít za pár let problém s jejich funkčností. Na dřevěných oknech se navíc jistě projeví i účinky slunečního záření a povětrnosti.

Fotogalerie
4 fotografie