Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Američan chtěl krást v Osvětimi: Chytili ho přímo při činu!

Autor: shp - 
1. dubna 2019
19:26

Nechutnou neúctu ukázal sedmatřicetiletý Američan při návštěvě bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi. Při prohlídce se pokusil ukrást kus kolejí ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka. Při opovrženíhodném činu byl však chycen. K čemu kolej potřeboval, zdroje neuvedly.

37letý muž byl obviněn z pokusu o krádež předmětu s významným historickým obsahem,“ uvedla policejní mluvčí z Osvětimi Malgorzata Jurecka podle Daily Mailu.

Nucené práce, nebo smrt

Místo, odkud chtěl dotyčný koleje ukrást, sloužilo nacistům k přivážení Židů a dalších národností. Jejich osud se pak rozdělil na ty, kdo byli okamžitě odsouzeni k smrti v plynových komorách, a na ty, kteří na ni čekali při nucených pracích.

Američan byl umístěn do vazby, ale později z ní byl propuštěn. Za jeho bezcitný čin mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Nejde přitom o zdaleka jediný případ krádeže v koncentračním táboře.

Ukradli i nápis Arbeit Macht Frei

Nejznámějším nechvalným případem je odcizení nápisu Arbeit Macht Frei (Práce osvobozuje) z brány koncentračního tábora v Osvětimi v roce 2009. Nápis byl rozřezán, ale nakonec spojen a opraven a je schován na bezpečném místě. Nad bránou nyní visí jen replika.

 

 

gabreta ( 1. dubna 2019 22:32 )

Copak ty nevzdělaný ho*vada ví něco o historii Evropy, když sami žádnou nemají??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání