Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fico znovu do čela vlády? Budoucí prezidentka Čaputová řekla jasnou podmínku

31. března 2019
16:14

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová by znovu jmenovala Roberta Fica premiérem, pokud by jeho vláda po příštích volbách měla v parlamentu většinu. Ústavním soudcem ho ale nejmenuje. Chce se mimo jiné zasadit o očištění justice, omezení politických tlaků a obnovení důvěry ve veřejnou správu a politiku. Řekla to dnes v Bratislavě v rozhovoru pro Českou televizi.

Šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Fica by Čaputová jmenovala opět předsedou vlády, pokud by vyhrál příští volby. „Jestliže by dokázal mít většinu v parlamentu, respektovala bych vůli voličů,“ uvedla Čaputová. Ústavním soudcem ale Fica nejmenuje, neboť „důležitým atributem výkonu této funkce je nestrannost a nezávislost“.

Fico loni odstoupil z funkce předsedy vlády kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka, jejíž vyšetřování ukázalo na propojení kontroverzních podnikatelů s expremiérovými spolupracovníky. Právě v době této krize se Čaputová rozhodla podle svých slov vstoupit do politiky a zasadit se o systémové změny.

Čaputová uvedla, že chce jako prezidentka vést i se svými odpůrci a názorovými oponenty věcnou debatu. „Budu velmi ráda, jestli budeme schopni se odosobnit od možná osobních výhrad,“ uvedla. Chce prosadit konstruktivní a „pokojnější styl komunikace než strašení, hrozby a zvyšování hlasu“.

Fico a jeho Směr-SD ve volbách podporovali jejího protikandidáta, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Toho doporučil také český prezident Miloš Zeman. Podle Čaputové to neovlivní její vztah se Zemanem, kterého respektuje jako legitimně zvoleného prezidenta v Česku. Uvedla ale také, že si neumí představit, že by podobně podpořila některého z prezidentských kandidátů v sousední zemi. „Záleželo by na charakteru zásahu nebo vyjádření. Je to vnitrostátní věc jiné země,“ uvedla.

Čaputová zopakovala, že její první zahraniční cesta povede do Česka, kam jezdila pravidelně i na dovolenou. Prozradila, že mezi její oblíbená místa patří splav na Vltavě v Českém Krumlově. Prezidentského úřadu se Čaputová ujme 15. června, do té doby ji čeká výběr poradců i neformální schůzky s představiteli veřejné moci. V diplomacii chce navázat na zahraniční politiku dosavadního prezidenta Andreje Kisky, který ji v kampani podpořil.

.tg.bb ( 1. dubna 2019 12:07 )

Představ si, že je. Za prvé, ústavní soudce není to samé co předseda vlády. Za druhé, Na Slovensku je procedura volby ústavního soudce jiná než v ČR. Prezident má větší pravomoce. Z kandidátů navržených Národnou radou si vybírá sám. U nás to dělá senát. Prezident ČR pak soudce jmenuje, ale až se souhlasem senátu, takže v tomto smyslu je jeho funkce opět jen formální ;-) Taky by se mohl seknout, jak to rád dělá u profesorů

.tg.bb ( 1. dubna 2019 11:56 )

Jestli spíš ty nebudeš chudáček...

AliAlice ( 1. dubna 2019 10:45 )

kinki...a Fico by zase asi potřeboval k ,,ruce " tu poradkyni co měl..

kinki ( 1. dubna 2019 08:44 )

jussuf, mas pravdu. Fico je ochotny spojit sa s hocikym, len aby vladol. Jeho nezaujimaju ludia, ani co si kto o nom mysli, jeho zaujima jedine. Byt pri moci,a to za kazdych podmienok: Ja, Ja, jenom Ja....to je Fico.

kinki ( 1. dubna 2019 08:42 )

janka69, neslop.

Zobrazit celou diskusi