"Slovensko včera vyhrálo své volby! S napětím jsem sledoval cestu, která se z malé stezky rozrostla v suverénní dálnici s mocí rozhánět stesky. Rétorika této dámy je blažení pro srdce, nadějí pro duši a mysl to stimuluje k víře, žeNÁM patří svět, že stačí jen najít odvahu a stát (si za sebou). Slyšet z politických úst slovo soucit je učiněný zázrak. Nad Tatrou sa blýská na lepší časy. Páni, to je paní! Gratuluji," rozepsal se Tomáš Klus.

„Slovensko má první prezidentku v historii! Slováci, WOW, gratulujeme,“ připojila se ke gratulacím těhotná zpěvačka Ewa Farna.

Neskutečná výhra! Slováci to dali!!!! Je to pohádka o Zuzaně. První slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Moudrá a slušná! Gratuluju, jsem s Vámi s obrovskou radostí, pýchou na váš národ a lehkou závistí. Kéž by kvůli tomu nemusel nikdo zemřít,“ napsala pod fotku Čaputové herečka Jitka Schneiderová.

„Radost! Upřímně gratuluji paní prezidentce Čaputové a Slovákům. I tem, kterým bude skvělou prezidentkou, přestože ji nevolili. Děkuji za naději, že i u nás může jednou zvítězit rozum a odpovědnost. Zdá se, že i přímou volbou lze přivést do čela státu čestného člověka. Fakt, že ve druhém kole byli dva proevropští kandidáti, ukazuje, o kolik jsou Slováci dál, a co všechno máme dohánět,“ napsal na svůj profil na facebooku divadelní principál a herec Jan Hrušínský.

„Gratuluju Slovensku k prezidentce.“ - Honza Musil.

„Gratulace, radost, naděje.“ – Aňa Geislerová.

„Gratuluju, Zuzano Čaputová. Držím palce a kéž jste pro nás inspirací. Slováci, jsem na vás hrdá, odvážní bratři,“ napsala na instagram herečka Jitka Čvančarová.

"Slováci...Jak já vám závidím, že nejste takový pitomci jako my. Gratuluju k prezidentce, která je chytrá, vzdělaná a ještě pěkná!" napsala profesorka zpěvu Linda Finková

Topmodelka Michaela Kociánová má slovenské občanství a v den volby nabádala na svém instagramu, aby lidi nezapomněli jít k volbám. „Je to tvoje občanská povinnost,“ napsala k fotce u urny. Že i její hlas měl sílu, ukázalo se za pár hodin. „Velká gratulace,“ napsala později k fotce Zuzany Čaputové.

„Alespoň naši bratia mají rozum. Fadním, Zuzano Čaputová,“ napsala Inna Puhajková.

„První zahraniční návštěva. Do nebe. Spolu jsme zvolili prezidentku, spolu jsme přepsali historii. Díky nám, blahopřeji nám. Dobré, veselé ráno,“ napsala k fotce Zuzany Čaputové, která byla pořízena, když přišla zapálit svíčku a poklonit se pomníku zavražděného novináře Jána Kuciaka, slovenská herečka Zuzana Fialová, která Čaputovou v její kampani velmi podporovala a která byla přítomna také ve volebním štábu během sčítání hlasů. 

Oficiální první zahraniční cestou Zuzany Čaputové v úřadu prezidentky bude dle tradice návštěva České republiky. Čaputová to přímo ve štábu řekla reportéru Blesk.cz, který noční boj o prezidentské křeslo v Bratislavě sledoval. 

„Českou republiku vnímám jako bratrský národ. Prezidenta (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“ řekla Čaputová. Zeman minulý týden přijal jejího soupeře Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch v prezidentských volbách.

Video
Video se připravuje ...

Kiska: Mnoho krajin nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku Jakub Veinlich/Blesk Zprávy

Fotogalerie
17 fotografií